VMA ima najsavremeniji aparat, ali ga dve godine ne koristi

Super senzitivan i najmoderniji aparat na svetu za rano otkrivanje svih vrsta raka, ali i desetine drugih oboljenja, među kojima je i kovid-19, već dve godine nalazi se na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) gde čeka dozvolu za rad, piše Nova.rs. Dragocenu upotrebu u ranoj dijagnostici najtežih bolesti ove mašine koja spašava živote u brojnim testiranjima dokazali su najeminentniji lekari ove ustanove, koji se bore da aparat bude hitno stavljen u funkciju.

Izvor: N1

Aparat radi na principu nanotehnologije i vredi 100.000 evra, a registrovala ga je Agencija za medicinska sredstva i lekove, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) stavio ga je na listu za dijagnostičke aparate, dok je Ministarstvo zdravlja odobrilo nove tumor markere, koji nikada do sada nisu korišćeni u našoj zemlji, a otkrivaju sve dosad poznate vrste raka, navodi Nova.rs.

Aparat je kao donacija stigao u ovu ustanovu, uspešno prošao sva testiranja i evaluaciju, ali još uvek nije u redovnoj praksi lečenja, koja kada bude odobrena mogla bi da vrati VMA u sam vrh srpskog zdravstva, kako navode lekari.

„U pitanju je odličan aparat, možda najbolji sa kojim sam radio u svojoj višedecenijskoj karijeri. Multifunkcionalan je, radi na principu nanotehnologije, a bez greške pomaže da se postavi rana dijagnostika u otkrivanju raka, a pruža mogućnosti za testiranje pacijenata na najrazličitija oboljenja. Aparat je donacija za našu prestižnu ustanovu, dobili smo ga pre dve godine, uradili sva testiranja, a rezultati su nas oduševili“, kaže za Nova.rs pukovnik prof. dr Radoje Doder, čuveni gastroenterolog, nalečnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju na VMA, koji je od januara do marta 2021. radio evaluaciju ovog aparata i sve izveštaje podneo nadležnima u nadi da će ga hitno staviti u funkciju.

Prema rečima stručnjaka iz ove ustanove, aparat je tokom evaluacije dokazao svoju superiornost u dijagnostici u odnosu na sve druge platforme.

„Ovaj aparat je toliko dobar, a ostali aparati stari su više od 20 godina i odavno su prevaziđeni. Najveći problem je što ne mogu da otkriju ni blizu onoliko oboljenja, koliko može ovaj“, naglašava prof. dr Doder.

Ovaj medicinski aparat koristi nove tumor markere, koje nema nijedan drugi.

„Pokazuje da li neko u organizmu, na bilo kom mestu ima tumor. Postoje markeri, kao CA242, koji registruju kolorektalni karcinom i rak pankreasa, što je dosad bilo jako teško rano dijagnostikovati. Aparat se koristi u svim bolnicama u Italiji, posebno posle pandemije jer mnogo preciznije od PCR testa može da registruje prisustvo kovida“, kaže prof. dr Doder.

Kako Nova.rs saznaje sa VMA, na testiranju pacijenata tokom evaluacije, ovaj aparat je, za razliku od starih koji se koriste već dve decenije, pokazao prisutnost tumora u 20 odsto slučajeva. Prema rezultatima starih aparata ti pacijenti bili su potpuno zdravi, a tek nakon testiranja novim tumor markerima, upućeni su na dalju dijagnostiku. Testirani su i ljudi kod kojih su tumori navodno mirovali, ali kada su prošli kroz ovaj sistem, markeri su bili povećani, jer je senzitivnost mnogo veća.

 

 

Izvor: Nova.rs, N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button