Više od stotinu zaraženih majmunskim boginjama i svi su muškarci – otkrivaju lekari

Oko tri nedelje nakon prvog otkrića majmunskih boginja u Nemačkoj broj zaraženih koje je registrovao Institut Robert Koh (RKI), nacionalni institut za borbu protiv zaraznih bolesti, porastao je na 113 i svi su muškarci.

Foto: Profimedia

„U svim slučajevima zaraze u Nemačkoj prijavljenim RKI-ju radi se o muškarcima“, rekla je u sredu predstavnica Instituta.

Institut je u utorak imao podatke o 80 slučajeva širom zemlje. Prema ranijim podacima, čini se da je Nemačka jedna od evropskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Britanijom, Španijom i Portugalom.

Majmunske boginje smatraju se manje zaraznom bolešću u poređenju s velikim boginjama, koje su iskorenjene od 1980. godine.

Prema Institutu, virus se obično prenosi s osobe na osobu bliskim telesnim kontaktom. Stručnjaci su upozorili na mogućnost daljeg širenja virusa, na primer na nadolazećim festivalima i zabavama.

Prema informacijama iz Svetske zdravstvene organizacije za Evropu od prošle nedelje, dosadašnji podaci pokazuju da je epidemija u evropskoj regiji već bila u toku sredinom aprila. To je najveća i zemljopisno najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad zabeležena izvan endemskih područja u zapadnoj i središnjoj Africi.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button