U niškom Kliničkom prvi put urađena operacija koja smanjuje broj napada kod obolelih od epilepsije

Vagusna nervna stimulacija kojom se smanjuje broj napada kod pacijenata koji boluju od epilepsije izvedena je prvi put u Nišu, na Klinici za neurohirurgiju. Operacija se izvodi kod pacijenata kojima lekovi više ne pomažu, a lekari kažu da neki nakon intervencije uopšte više nemaju napade.

Niški Univerzitetski klinički centar je za sada dobio jedan aparat neophodan za tu metodu, a kažu da bi drugi trebalo da dobiju na jesen.

Prva vagusna nervna stimulacija u Nišu trajala je dva sata, navode iz Kliničkog, a pomogao je Vladimir Baščarević sa Klinike za neurohirurgiju UKC Srbija, gde se ta operacija radi već nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo pokazalo je da se tom intervencijom kod 60% pacijenata prepolovi broj epi napada, u 30% slučajeva dolazi do redukcije od 80%, a 10% pacijenata više nema napade.

Sam aparat se kroz levu polovinu vrata, implantira oko pazušne jame, koji kontinuirano daje impulse po određenim modalitetima. Na taj način stimuliše vagus, a vagus preko svojih veza u mozgu na jako kompleksan način, smanjuje epilepsiju kod pacijenta dok kod određenog broja njih bolest i potpuno prestaje – objašnjava Baščarević.

Iz UKC-a navode da će odabir pacijenata raditi specijalisti neurologije, kao i da će im ta metoda znatno poboljšati kvalitet života.

Pažljivo ćemo birati pacijente kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, a kod kojih nije moguće drugačijom procedurom uticati na poboljšanje stanja – kaže rukovodilac Klinike za neurologiju UKC Niš Slobodan Vojinović.

Kako je istaknuto, procene Svetske zdravstvene organizacije su da 5 do 10 ljudi na 1.000 boluje od epilepsije, kao i da se u manje razvijenim zemljama svake godine registruje više od 100 obolelih na 100.000 stanovnika.

foto: JV

 

Izvor:Južne vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button