Sve o simptomima novog tipa hepatitisa koji ugrožava život dece

Dete koje se leči u Beogradu u dečijoj bolnici, a kod kojeg postoji sumnja na novi hepatitis, mora biti pod stalnim nadzorom lekara jer je u pitanju bolest za koju ne znamo šta je uzrokuje, a može biti fatalna po mlad organizam, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu. Naime, novi tip hepatitisa, koji je proteklih meseci dijagnostikovan kod dece u brojnim evropskim zemljama i koji pogađa jetru, stigao je i u Srbiju, a oboleli se, kako nezvanično saznajemo, leči na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

Ilustracija Foto: Shutterstock

„Još uvek nismo sigurni da je u pitanju novi tip hepatitisa, pacijent je na ispitivanju. Svakako simptomi kod deteta ukazuju na hepatitis, tako da sumnja postoji. Pacijent trenutno ležu na Odeljenju za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje“ rekla je za Nova.rs doktorka, zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za Infektivne bolesti, međutim, prema rečima profesora Delića, uvek bude šest do osam pacijenata sa akutnim oštećenjem jetre nepoznatog uzroka.

„Ako sve poznate viruse isključite, hepatitis A, C, E, i druge infekcije, virusne mononukleoze, herpes, koksaki i sve koji mogu da daju oštećenje jetre kod dece, onda kažemo da je u pitanju oštećenje jetre nepoznate etiologije, što je akutni hepatitits. Ta klasifikacija uvedena je još 1995. godine. Kod 50 odsto dece sa hepatitisom i oštećenjem jetre, dokazano je da je uzrok adenovirus serotip 41. To je bolest dečijeg školskog uzrasta, tačnije faringokonjuktivalna groznica. Simptomi su povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu. Može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje i dijareja. U ovom slučaju, za razliku od stomačnog virusa, zaraza može oštetiti i jetru“ objašnjava prof. dr Delić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On naglašava da se ovaj virus širi kapljičnim putem, ali i kontaktom.

„Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska. Međutim, iako kod ovakvih terapija, oboleli može da leži kod kuće, ovo dete je u bolnici jer mora da se prati. Može doći do teškog oštećenja jetre, organa koji ima najveći broj funkcija u našem telu. Često ova bolest počinje mučninom, gađenjem, gubitkom apetita. Kod hepatitisa se pojavi tamna beonjača i žutilo kože“ kaže doktor.

Upozorenje za roditelje

„Ako roditelji primete da je dete malaksalo i da nema apetit, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj” upozorava prof. dr Delić.

Foto: Shutterstock/FERNANDO MACIAS ROMO

Sa njim se slaže i prof. dr Nedeljko Radlović, dečiji gastroenterolog.

„Kad dođe do zapaljenja jetre, bilo da je uzrokovano virusnom infekcijom ili toksinima, osnovni simptom, posebno kod dece, je nagli gubitak apetita i malaksalost. Takođe, kod najmlađih pacijenata vrlo brzo se javlja povišena temperatura. Kod dece starije od sedam godina, javljaju se i bolovi u zglobovima, ali kako bolest napreduje, ako se na vreme ne jave lekaru, mokraća postaje tamnija, a stolica svetlija, pa roditelji na to treba da obrate pažnju. Ako se pojavi anikterična forma hepatitisa, bez žutice, dolazi samo do žutila beonjača. Tako se prepoznaje bolest. Naravno simptomi su sve teži i ozbiljniji, ako se ne reaguje na vreme, pa kasnije može doći i do bolova pod desnim rebarnim lukom, nakon čega jetra počinje da otiče i da otkazuje“, objašnjava za Nova.rs prof. dr Radlović, supspecijalista dečiji gastroenterohepatolog.

Foto: Shutterstock

Jedna od najvažnijih prevencija je higijena ruku.

 

Izvor: Nova S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button