Šta se dešava vašem telu ako svaki dan pijete pivo

NAŠE uobičajene rutine najviše utiču na zdravlje. Ako popijete pivo ili dva svake večeri (ili većinu večeri), važno je tačno znati kako to utiče na vaš um i telo.

Neki ljude opuštaju se uživajući u alkoholnom piću. Pijuckanje hladnog piva može da signalizira kraj radnog dana i početak nekoliko dragocenih sati vremena samo za vas. Budući da naše uobičajene rutine najviše utiču na zdravlje, ako popijete pivo ili dva svake večeri (ili većinu večeri), važno je tačno znati kako to utiče na vaš um i telo. Naravno, verovatno ste svesni da redovno ispijanje piva neće baš dobiti odobrenje vašeg lekara. Ali, šta ako ga ograničite na samo jedno ili dva?

Uticaj bilo koje hrane ili pića na osobu uveliko varira, zavisno od porodične istorije pojedinca, ličnog zdravlja i drugih prehrambenih i životnim izbora. Međutim, dijetetičari kažu da postoje neki opšti načini na koje umereno pijenje piva može da utjiče na zdravlje.

1. Moglo bi da vas učini potištenim: Iako vam uživanje u pivu na kraju dana može pomoći da se trenutno osećate opuštenije dijetetičarka Aleks D’Elia kaže da se zbog toga dugoročno možete osećati još gore. „Alkohol se smatra depresivom i sedativom, pa iako može biti ugodan i opuštajući na kraju dana, nakon što prestane može da pogoršati teskobu“, objašnjava ona. Razlog je to kako alkohol utiče na mozak – menja nivoe GABA-e i serotonina. To može da dovede do povećanog osećaja teskobe ili depresije.

Dijetetičarka Jelena Viler objašnjava da bi oslanjanje na pivo za opuštanje moglo da dovede do nedelotvornog suočavanja sa stresorima. „Može da uzrokuje ovisnost o nečemu, kroz naviku, posebno kada je nešto stresno. Suočavanje sa preprekama i stresorima mora da ima zdrave izlaze, umesto da zavisi od spoljne stvari“, kaže ona.

2. Moglo bi da vas drži budnima noću: Dok se uz pivo možete osećati opušteno, D’Elia i Viler kažu da to zapravo može da smanji verovatnoću da ćete dobro spavati celu noć. Viler objašnjava da alkohol može da ometa melatonin, hormon koji mozak proizvodi kao odgovor na mrak i igra glavnu ulogu u ciklusu spavanja. „Iako je alkohol sedativ i pomaže vam da brže zaspite, on zapravo može da poremeti REM spavanje i smanji ukupan kvalitet sna, otežavajući buđenje ujutro i ostavljajući mnoge ljude umornima i tromima“, kaže D’Elia. Dodaje da je ovo još jedan razlog zašto pijenje piva može negativno da utiče na mentalno zdravlje: raspoloženje definitivno pada kada ne spavate dovoljno.

 

 

Izvor: nportal.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button