Lekovi protiv bolova imaju novu primenu – leče karcinom, astmu i bolesti srca?

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin se široko koriste za lečenje bolova i upale. Ali čak i pri sličnim dozama, različiti NSAIL mogu imati neočekivane i neobjašnjive efekte na mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Foto:Shutterstock/Creative Cat Studio

Sada je nova studija koju je vodio Jejl otkrila ranije nepoznat proces kojim neki NSAIL utiču na telo. Ovaj nalaz može objasniti zašto slični NSAID-i proizvode niz kliničkih ishoda i mogu da informišu o tome kako će se lekovi koristiti u budućnosti.

Do sada se verovalo da antiinflamatorni efekti NSAIL-a nastaju isključivo kroz inhibiciju određenih enzima. Ali ovaj mehanizam ne uzima u obzir mnoge kliničke ishode koji se razlikuju u zavisnosti od porodice lekova.

Na primer, neki NSAIL sprečavaju bolesti srca, dok ih drugi izazivaju, neki NSAIL su povezani sa smanjenom incidencom kolorektalnog karcinoma, a različiti NSAIL mogu imati širok spektar efekata na astmu.

Sada, koristeći ćelijske kulture i miševe, istraživači sa Jejla su otkrili poseban mehanizam pomoću kojeg podskup NSAIL smanjuje upalu. I taj mehanizam može pomoći da se objasne neki od ovih čudnih efekata.

Istraživanje je pokazalo da samo neki NSAIL — uključujući indometacin, koji se koristi za lečenje artritisa i gihta, i ibuprofen — takođe aktiviraju protein koji se naziva faktor 2 koji je povezan sa nuklearnim eritroidom 2 ili NRF2, koji, među svojim brojnim delovanjem, pokreće anti- inflamatorni proces u telu.

„Zanimljivo je i uzbudljivo da NSAIL imaju drugačiji način delovanja od onoga što je ranije bilo poznato“, rekla je Ana Ajzenštajn, instruktor na Medicinskom fakultetu Jejla i glavni autor studije. „I pošto ljudi tako često koriste NSAIL, važno je da znamo šta rade u telu“, prenosi Technology.

Istraživački tim ne može sa sigurnošću da kaže da su neočekivani efekti NSAID-a posledica NRF2 – to će zahtevati više istraživanja.

„Ali mislim da ovi nalazi upućuju na to“, rekla je Ajzenštajn.

Ajzenštajn sada istražuje neke od dermatoloških efekata lekova – koji izazivaju osip, pogoršavaju koprivnjaču i pogoršavaju alergije – i da li su posredovani NRF2.

Ovo otkriće tek treba da se potvrdi kod ljudi, primećuju istraživači. Ali ako jeste, nalazi bi mogli uticati na to kako se leči zapaljenje i kako se koriste NSAIL.

Na primer, nekoliko kliničkih ispitivanja procenjuje da li su lekovi koji aktiviraju NRF2 efikasni u lečenju inflamatornih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, astma i različiti kanceri; ovo istraživanje bi moglo da informiše potencijal i ograničenja tih lekova. Pored toga, NSAIL bi se mogli efikasnije propisivati ubuduće, sa NSAIL koji aktiviraju NRF2 i NSAIL koji ne aktiviraju NRF2 koji se primenjuju na bolesti koje će najverovatnije lečiti.

NRF2 kontroliše veliki broj gena uključenih u širok spektar procesa, uključujući metabolizam, imuni odgovor i upalu. A protein je umešan u starenje, dugovečnost i smanjenje ćelijskog stresa.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button