Dečak koji je oboleo od nepoznatog virusa jetre mora na transplantaciju

Dečak, koji je oboleo od nepoznatog virusa jetre prevezen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu, gde će mu, najverovatnije, biti obavljena transplantacija jetre, saznaje portal Nova.rs.

Foto: Shutterstock

Bolesni devetogodišnjak je iz Čačka, a kada je njegov otac uočio da je žut, hitno su se javili u Opštu bolnicu u tom gradu.

„Imali su izuzetan tretman u čačanskoj bolnici, odmah su uradili sve analize i nakon toga su dali kola Hitne pomoći kako bi dečaka prevezli na beogradsku kliniku“, objasnio je sagovornik Nova.rs blizak porodici bolesnog dečaka.

Prema njegovim rečima, dečak je primljen u Institut za majku i dete “ Dr Vukan Čupić“, gde su lekari nastavili da sprovode detaljnije pretrage.

„Tamo mu je bilirubin rastao, padao i imao je nepodnošljiv svrab po koži. Ima ga i trenutno, ali se nadamo dobrom ishodu. U Beogradu je primao infuziju i antibotike“, kaže sagovorrnik portala Nova.rs.

Kako je ranije izjavio dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete, kod njih na odeljenju je ležao pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa.

„Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi“, objasnio je on.

Roditelji su, ukazao je, da je detetu koža požutela i doveli ga na pregled.

„Urađene su brojne analize, ali nas očekuje još ispitivanja, kao i u ponedeljak, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o lečenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, leči se simptomatski“, naveo je dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i lečenje.

Dečak zasad nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

„Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove anlize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete“ istakao je ranije za Nova.rs dr Prokić.

Roditelji dečaka se nadaju najboljem ishodu, zbog čega je devetogodišnjak od juče hospitalizovan u Begramu.

„Zajedno idemo do pobede“, poručili su oni.

Podsećanja radi, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama u proteklih nekoliko meseci, a ova bolest najviše pogađa dečiju jetru. Registrovan je u SAD, Izraelu, Irskoj, Holandiji, Norveškoj, Francuskoj… Do sada je, kako saznajemo, prijavljeno više od 150 slučajeva ove misterizne bolesti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Bez zvanične potvrde novog hepatitisa

Novi tip akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece, koji se pojavio u više od 20 zemalja sveta, još uvek nije potvrđen u Srbiji, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pre dva dana. Nova.rs je pokušavala u više navrata da dođe do potvrde rezultata i dijagnoze novog hepatitisa u Srbiji, ali zvaničan odgovor još nismo dobili.

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button