SSSS: U Požarevcu i okrugu cveta crno tržište uglja

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) objavio je da Elektroprivreda Srbije (EPS) još uvek nije raspisala konkurs za nabavku komadnog uglja kako bi građani imali grejanje u svojim domovima, zbog čega, kako su naveli, u tom okrugu cveta nelegalno tržište, a ugalj se nudi po duplo većim cenama.

Izvor: Shutterstock

Kako se podseća, sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata za grad Požarevac i opštine braničevskog okruga i UGS Nezavisnost su, u više navrata, od avgusta, dopisima ukazivali na taj problem, a otkazan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

„U međuvremenu je došlo i do poskupljenja uglja od 133 odsto, ali ni to nije doprinelo da konkurs bude raspisan i ugalj obezbeđen“, istakli su iz SSSS.

Kako je navedeno, za razliku od većine građana Braničevskog okruga, radnicima Termoelektrane Kostolac i onima koji se greju na gradsko centralno grejanje, nije trebao konkurs za nabavku uglja.

„U Požarevcu i okrugu cveta crno tržište uglja i mi ne želimo da radnici budu žrtve neodgovornog ponašanja rukovodstva Elektroprivrede Srbije koja nečinjenjem stvara veliku nepravdu građanima, koji nemaju drugu alternativu kada je grejanje u pitanju“, ukazali su sindikati, napomenuvši da je za sezonsko snabdevanje radnika potrebno izdvojiti svega jedan odsto dnevne proizvodnje uglja u TE Kostolac. Sindikati zahtevaju od Vlade Srbije i resornih ministarstava da hitno reše taj problem, „kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe koja će pogoditi najsiromašnije kategorije zaposlenih“.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button