Razvoj banjskog, ekološkog i kulturnog turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure sastala se danas da isprati realizaciju aktuelnih projekata, ali i usaglasi nove projekte iz inicijativa koji će dodatno doprineti razvoju ovog kraja. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture i poljoprivrede, Turističke organizacije Čačka, Srpske pravoslavne crkve, JP Putevi, JVP Srbijavode, EDB i Zavod za zaštitu prirode.

Više projekata uskoro počinje sa realizacijom, kao što su uređenje priobalja na jezeru Međuvršje, rekonstrukcija visećih mostova, kapije ulaska u OKK, parkinga itd. Sredinom avgusta meseca započeti su radovi na rekonstrukciji puta Ovčar banja – Potrkanje, u ukupnom iznosu od 370 miliona dinara. Izgradnja ove saobraćjnice ima višestruki značaj, kako za meštane ovog kraja tako i za razvoj turizma u Ovčarsko kablarskoj klisuri, jer je to i najkraći put od Ovčar banje do budućeg vidikovca na vrhu Kablara.

Podjednako su važni projekti čija priprema je u toku a pripadaju grupi ekoloških projekata u cilju revitalizalizacije klisure – kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje (koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata); izgradnja vodovoda i kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ovčar banji; ekološki katamaran; itd. Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, koji je u završnoj fazi projektovanja, će uz nove termalne izvore, vratiti Ovčar banju u epicentar banjskog turizma u Srbiji.

Međuresorna radna grupa je predložila i nove projekte koji će imati za cilj da u potpunosti iskoriste sve potecijale Ovčarsko- kablarske klisure i okolnog kraja. Pre svega, razmatrani su projekti koji će doprineti razvoju seoskog i ekološkog turizma, kako bi se ekonomski osnažilo lokalno stanovništvo.

U nastavku sezone kulturno umetničkih manifestacija u Ovčar banji, na novoizgrađenom amfiteatru, nedavno je održan koncert džez umetnice Lene Kovačević, a tokom septembra meseca slede koncerti braće Teofilović (3. septembar), etno pevačice Danice Crnogorčević (23. septembar) i drugih.

Vlada Republika Srbije zajedno sa gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

 

 

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button