Novi Zeland otvorio granice za strance posle više od dve godine

Novi Zeland otvorio je u ponedeljak otvorio granice za strance, prvi put od marta 2020. godine kada je zemlja „zaključana“ zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Reuters/Stephane Mahe

Granice Novog Zelanda počele su ponovno da se otvaraju u februaru, prvo za Novozelanđane, a ograničenja su postepeno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja završio se u nedelju uveče, a posetiocima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je takođe dopušten dolazak na Novi Zeland.

Dozvoljen je i dolazak kruzera, kao i stranim jahtama.

Posetioci moraju da budu vakcinisani protiv kovida-19, a po dolasku na Novi Zeland moraju da se testiraju najmanje dva puta.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je na Kineskom poslovnom samitu u Oklandu da je završetak postupnog otvaranja granica ogroman uspeh.

„Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od februara dok mi, zajedno s ostatkom sveta, nastavljamo da upravljamo vrlo živom globalnom pandemijom, istovremeno čuvajući naše ljude“, rekla je premijerka.

Studenti iz inostranstva značajno doprinose novozelandskoj ekonomiji, a obrazovni sektor se nada da će iskoristiti otvaranje granica.

Novozelandski ministar turizma Stjuart Neš je rekao da će povratak kruzera takođe biti podsticaj za lokalne industrije.

 

 

Izvor: N1, Hina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button