Vučić za Blumberg: Zahvalni smo Rusiji za podršku, ali za nas su Krim i Donbas Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku medijsku kompaniju Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovomm, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vučić, za koga Blumberg kaže da je prethodnih godina imao desetine sastanaka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzeo časove ruskog da bi mogao da na ruskom razgovara s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao „mnogo meseci“.

„Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati“, rekao je Vučić u utorak za Blumberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.

Blumberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomera iz „ruske orbite“ i da Rusija ima udeo od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je EU daleko najveći partner. Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg, i podseća da avio-kompanija Er Srbija nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.

Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može da podrži ekonomske sankcije protiv Moskve.

„Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje“, kazao je Vučić.

O rešavanju kosovskog pitanja Vučić je rekao da je znatno realnije ići napred malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.

„Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane, i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi“, rekao je Vučić.

O ulasku srbije u EU Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.

Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uveravanja da je članstvo u EU realno.

„Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva“, naveo je predsednik Srbije.

 

 

Izvor: Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button