Vinča: Neistiniti navodi, radioaktivnim otpadom upravlja JP „Nuklearni Objekti“

Pomoćnik direktora za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Instituta „Vinča“ Slavko Dimović demantovao je reči Duška Košutića, specijaliste fizičkih nauka, koji je izjavio da „Vinča“ predstavlja opasnost za stanovništvo jer, kako je rekao, radioaktivni otpad u „Vinči“ i dalje čeka skladište.

Izvor: Pixabay/rabedirkwennigsen

„Navodi su neistiniti, tendenciozni i psihološki mogu izazvati osećaj panike. Ingerencija upravljenja radioaktivnim otpadom, kao i pomenuti hangari, su u nadležnosti Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“, koje je osnovano 2009. godine“, naveo je Dimović dodavši da takvi navodi mogu „ugroziti ugled našeg najvećeg nacionalnog instituta i jednog od najvećih instituta na Balkanu“.

Košutić je prethodno za list Nova rekao da se ogromna količina radioaktivnog otpada, proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, i dalje nalazi u dva stara hangara „Vinče“, na 12 kilometara od centra Beograda, a da je novi hangar, koji je napravljen još 2009. godine – i dalje prazan. On je dodao da država ništa ne preduzima u rešavanju tog problema već 15 godina.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button