Ukrajina: Rusija nastavlja bombardovanje Marijupolja – Izveštaj: 59. dan

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Marijupolj granatiran uz upotrebu dalekometnih aviona, a da je u grad stigla ruska inženjerijska jedinica kako bi deminirala infrastrukturu u luci.

Ruske snage nastavljaju blokadu ukrajinskih jedinica u oblasti fabrike Azovstalj, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da Rusija nastavlja da delimično blokira Harkov i da ga bombarduje, a na Donjeckom pravcu izvodi ofanzivne operacije duž cele linije sukoba.

Rusija tvrdi da je kod Harkova zauzela ogromno ukrajinsko skladište oružja. Šef UN-a putuje u Moskvu na sastanak s Putinom.

Najmanje tri civila i sedam ranjenih u ruskom granatiranju u Donjecku, objavile su ukrajinske lokalne vlasti.

Ukrajina: Moguća evakuacija Marijupolja u podne

„Ako sve bude išlo po planu, evakuacija iz opkoljenog grada Marijupolja će početi danas u podne“, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

„Danas ćemo ponovo pokušati da evakuišemo žene, decu i starije“, napisala je Vereščuk u objavi na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Oko 20 pripadnika SAS-a desantirano iznad Lavova

Najmanje dve grupe od oko 20 stručnjaka za diverzije i gerilski rat, iz sastava Specijalne vazdušne službe (SAS) britanske vojske, desantirani su iznad Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine, izjavio je danas za RIA Novosti neimenovani ruski zvaničnik pozivajući se na vojni izvor.

Taj zvaničnik je naveo da je reč o stručnjacima u oblasti diverzantskih i gerilskih aktivnosti, kao i u oblasti regrutovanja i obuke agenata za rad na neprijateljskoj teritoriji.

Rusija: Oboren ukrajinski SU-25 i tri helikoptera MI-8

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage oborile ukrajinski borbeni avion Su-25 i uništile tri helikoptera MI-8 na aerodromu u ukrajinskoj oblasti Harkov.

Navodi se da je oboreno i 15 dronova, od kojih je jedan „Bajraktar TB-2“, prenose RIA Novosti.

Kanada isporučila

Kanada je isporučila Ukrajini pošiljku dalekometnih haubica M777, rekla je kanadska ministarka nacionalne odbrane Anita Anand. Kako prenosi CBC Nevs, reč je o četiri haubice kalibra 155 milimetara (domet do 30 km).

Ukrajina je takođe dobila dodatnu municiju za protivtenkovske bacače granata Carl Gustaf. Pored toga, Anand je najavio nabavku oklopnih vozila

„Pobeda Rusije – tužno, ali realno“

„Tužno je što je ovo realna prilika“, rekao je Boris Džonson o šansama Rusije za pobedu u Ukrajini. Ovo je preneo Skaj njuz. „Sada je on (Putin) veoma blizu da obezbedi kopneni koridor u Mariupolju. Bojim se da je u ovoj fazi situacija nepredvidiva“, dodao je on.

Potvrđeno: Rusi koriste podmornice za raketne udare

U sedištu Odeske oblasne vojne uprave potvrđena je i informacija Tajmsa o upotrebi podmornica od strane Ruske Federacije za lansiranje raketnih udara na Ukrajinu. Prema njihovim rečima, Rusi koriste najmanje 4 podmornice u Crnom moru za udar raketama tipa Kalibr na teritoriju Ukrajine. Nakon uništenja krstarice Moskva, podmornice su počele da se koriste češće.

Moskva: Ukrajinski napad dronom sa toksičnim supstancama

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su položaji ruskih trupa u Ukrajini napadnuti dronom koji je sadržao kontejner sa toksičnim supstancama, izjavio je danas načelnik Ruskih snaga za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov.

„Bespilotna letelica je 21. aprila 2022. na položaj ruskih trupa bacila kontejner sa ampulama. Trebalo je da izazovu hemijsku reakciju koja bi dovela do eksplozije i požara uz oslobadjanje toksičnih supstanci van konvencionalnih spiskova“, precizirao je Kirilov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, ampule se trenutno analiziraju. Kirilov je podsetio da su danas SAD jedina država u svetskoj istoriji koja je koristila sve tri vrste oružja za masovno uništenje.

„U pokušaju da diskredituje specijalnu vojnu operaciju ruskih trupa, kijevski režim, na predlog administracije SAD, u stanju je da sprovede scenarije koji će dovesti do smrti desetina hiljada građana Ukrajine i izazvati ekološku i humanitarnu katastrofu u bliskoj budućnosti“, naglasio je on.

„Amerika će lažno optužiti Rusiju“

SAD spremaju provokacije i nameravaju da optuže rusku stranu da u Ukrajini koristi oružje za masovno uništenje, tvrdi danas šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja, Igor Kirilov.

„Rusko Ministarstvo odbrane ima informacije da Sjedinjene Američke Države spremaju provokacije, nameravajući da optuže ruske oružane snage za korišćenje hemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog oružja“, izjavio je Kirilov, prenosi TAS S.

Prema Kirilovu, ovaj plan je reakcija SAD na uspeh ruske vojske u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Više od 20 zemalja razgovaraće o podršci Ukrajini na sastanku 26. aprila – Bild

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi rekao je ranije da je pozvano oko 40 zemalja. Sastanak će se održati u bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Konašenkov: Ruske snage uništile 66 vojnih objekata

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su tokom protekle noć 66 ukrajinskih vojnih objekata, ukljucujući tri skladišta sa raketnim i artiljerijskim oruđima i 58 položaja ukrajinskih snaga, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

On je naveo da su ruske vazdušno-kosmičke snage pogodile i 11 ukrajinskih vojnih objekata sa visoko preciznim raketama, kao i da su uništile dve čete ukrajinskih snaga, prenosi TAS S.

„Kao rezultat ruskih vazdušnih udara, neprijatelj je izgubio dve čete, 25 oklopnih vozila i tenkova“, rekao je Konašenkov i potvrdio da su ruski PVO sistemi oborili ukrajinski avion Su-25 u regionu Harkova.

UN: Skoro 5,2 miliona ukrajinskih izbeglica

Broj ukrajinskih izbeglica koji su pobegli od početka invazije ruske vojske krajem februara i dalje raste i približava se 5,2 miliona, pokazuju podaci Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) objavljeni danas.

Prema UNHCR-u, 5.163.686 Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju od početka ruske invazije 24. februara, što je 29.939 više od broja objavljenog u četvrtak.

Do sada je samo u aprilu iz zemlje pobeglo nešto više od 1.128.000 Ukrajinaca, što je mnogo manje od 3,4 miliona koji su napustili zemlju u martu.

Rusi nastavili napad

Ruska vojska napada čeličanu Azovstalj u Marijupolju, saopštio je danas savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Oleksej Arestovič.

Industrijski kompleks oko čeličane „Azovstalj“ poslednje je uporište ukrajinskih vojnika u tom gradu.

Arestovič je tokom dnevnog obraćanja medijima izjavio da je Rusija obnovila napade iz vazduha na Azovstalj i da pokušava da uništi taj kompleks.

„Neprijatelj pokušava da potpuno potisne otpor branilaca Mariupolja u oblasti Azovstalja“, rekao je Arestovič.

 

Nastavak ofanzive…

„Neprijatelj nastavlja da koncentriše svoje glavne napore na pravcu Slavjansk – Kramatorsk i pokušava da razvije ofanzivu u pravcu grada Guljaj-Polje. Izvodi aktivne jurišne i tragajuće operacije u cilju identifikovanja naših slabih tačaka u odbrani kako bismo na njih usmerili glavni napad. Ali, nisu uspeli 6 dana zaredom“, izjavio je Arestovič.

Foto: shutterstock.com/ xbrc hx, ilustracija

 

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button