Ukrajina priznala da gubi pozicije: Položaj naših snaga se malo pogoršao

Posle napredovanja ukrajinskih snaga, situacija se u međuvremenu „pogoršala“ u Severodonjecku, ključnom gradu na istoku i trenutnom epicentru žestokih sukoba sa ruskim trupama, objavio je jutros guverner Luganska Sergij Gajdaj.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

„Borbe su vrlo žestoke u Severodonjecku. Naši branioci uspeli su u kontranapadu da oslobode polovinu grada, ali situacija se pogoršala za nas“, rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju 1+1, bez dodatnih detalja.

On je rekao da je pojačano granatiranje Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, koji se nalazi na strateškoj uzvišici pogodnoj za držanje linije odbrane. ; „Rusi uništavaju sve, sa svojom uobičajenom taktikom spržene zemlje, tako da ne ostane više ništa da se brani“, rekao je guverner.

Severodonjec je industrijski centar i najveći grad koji je još u rukama Ukrajinaca u regionu Lugansk, gde su poslednjih nedelja ruski vojsci napredovali korak po korak pošto su se povukli ili bili potisnuti iz drugih delova ukrajinske teritorije, posebno oko glavnog grada Kijeva.

Ukrajinci su prvobitno potisnuti u ruskoj ofanzivi na Severodnojeck ali su posle postepeno povratili teritoriju.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo u subotu da se ukrajinske trupe povlače ka Lisičansku, i da su pretrpele velike gubitke u borbama za Severodonjeck, i do 90 odsto, u više jedinica.

Ruska vojska pokušava da zauzme ceo Donbas, region koji obuhvata ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk, koje su od 2014. delimično u rukama proruskih separatista.

 

 

Izvor: Tanjug, Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button