Totalni obrt? „Samo smo kupovali vreme da se naoružamo, sad nas naoružajte da završimo vaš posao“

Kijev — Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko priznao da je pristankom na Minske sporazume želeo Ukrajini da obezbedi vreme da se militarizuje.

EPA-EFE/ MIGUEL A. LOPES

Govoreći o sporazumima iz Minska, kojima je ispregovaran prekid vatre u Donbasu 2015, a na koji su potpis stavili i Rusija, Francuska i Nemačka, Porošenko je rekao da mu on nije značio ništa i da je to bilo samo odvlačenje pažnje kako bi se Kijevu dalo dovoljno vremena da ojača vojsku.

Kako navodi Raša tudej, on je o tome govorio u nekoliko intervjua, među kojima su i onaj dat za televiziju Dojče vele kao i intervju za Radio slobodna Evropa.

“Postigli smo sve što smo želeli. Naš cilj je bio da, kao prvo, zaustavimo pretnju, ili da bar odložimo rat, kako bismo sebi obezbedili osam godina da ojačamo ekonomiju i izgradimo jaku vojsku”, rekao je on.

On je dodao i da smatra pobedom to što su Minski sporazumi potpisani jer je postignuto ono što je rekao da je Ukrajini i bio cilj. U tom smislu, kako objašnjava, nije dobijanje rata samo ono na bojnom polju.

Uprkos uspehu, kako taj sporazum naziva, Porošenko je izgubio na prvim sledećim predsedničkim izborima, a njegov tadašnji protivkandidat Volodimir Zelenski pobedio je upravo zahvaljujući tvrdnji da će osigurati mir u Donbasu.

Međutim, pomenuti sporazumi nisu do kraja primenjeni, a obe strane optužuju jedna drugu za nepoštovanje dogovora. Na kraju je došlo do eskalacije i započeo je rat u Ukrajini 24. februara, kada je Rusija pokrenula svoju operaciju.

Sada kao opozicioni poslanik Porošenko poziva zvaničnike zapadnih zemalja da obezbede Ukrajini još teškog naoružanja kako bi ta zemlja „završila njihov posao, i odbranila Evropu od Rusije“.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button