TIRANA NIJE SLALA NON-PEJPER: Albansko ministarstvo se ograđuje od dokumenta za prijem Prištine u SE

DAN nakon što je obelodanjena informacija da su predstavnici Albanije zatražili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, njihovo ministarstvo spoljnih poslova to je opovrglo.

Arhiva

Ipak, podrška zvanične Tirane „kosovskoj državnosti“ nije nikada bila upitna, a više puta, na različite načine, potvrđeno je da Albanija gura tzv. prištinske vlasti ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, ono nije dostavilo dokument, već kako je saopšteno, to je učinilo tzv. Kosovo.

– Albanija nije dostavila Komitetu ministara Saveta Evrope non-pejper kako bi lobirala za pristupanje Kosova, već ga je dostavila Priština. Kosovska strana je objavila non-pejper, a ne mi – navodi se u saopštenju.

Kako za „Novosti“ ovo prebacivanje lopte komentariše diplomata Zoran Milivojević, nema sumnje da će Albanija, kao i do sada, podržavati svaku inicijativu tzv. Kosova i svaki nastup koji podrazumeva potvrdu kosovske državnosti.

– Bez obzira na to da li su poslali ili ne taj dokument, to je svakako i deo zvanične albanske politike i tu nema nikavih sumnji i iznenađenja – kaže Milivojević. – To nije samo sada, to je odranije, strategija Tirane je da se potvrdi kosovska nezavisnost, a način za to je ulazak u međunarodne organizacije i afirmacija Kosova kao države. Tirana od samog početka podržava kosovsku nezavisnost u svim aktivnostima, pa je i njihov angažman oko Saveta Evrope siguran.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu, prema izvorima portala „Kosovo onlajn“, članstvo tzv. Kosova u SE već podržava značajan broj članica, odnosno da je „kosovsku nezavisnost“ priznalo 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije. U non-pejperu se navodi da bi članstvo tzv. Kosova osnažilo dijalog sa Beogradom i dalo novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog mira.

PREKRŠEN VAŠINGTONSKI SPORAZUM

ZAHTEV za članstvo u Savetu Evrope Priština je podnela 12. maja. Na taj način grubo je prekršen Vašintonski sporazum, koji su u septembru 2020. potpisali Beograd i Priština, kojim je tzv. Kosovo prihvatilo jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Naša strana se na isti period obavezala da odustane od kampanje za povlačenje priznavanja. Da bi postala članica SE, država mora da prođe više stepenica, a u najboljem slučaju to traje najmanje godinu do dve dana.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button