SRPSKE RAKETE CILJAJU 100 KILOMETARA: Modernizovani projektili za „oganj“, duplo većeg dometa, već u naoružanju

VOJSKA Srbije bez mnogo pompe podigla je letvicu dometa svojih raketa i granata na 40 kilometara. Toliko dobacuje modernizovana raketa M-19, koju ispaljuje višecevni raketni lanser „oganj“.

 

Foto VS

Haubica „nora“ dejstvuje u opsegu od 41 kilometra, dok njeni razvojni derivati poput „aleksandra“ ciljaju i 60 kilometara. Po savladanoj udaljenosti do mete, ali i broju cevi u jedinicama, srpska artiljerija ponovo je postala lider među armijama regiona.

Sajt specijalizovan za regionalnu vojnu tematiku „Balkanska bezbednosna mreža“ nedavno je konstatovao da je poslednjim nabavkama artiljerijskih sistema i izvršenim modernizacijama Vojska Srbije iza sebe ostavila Hrvatsku, kao jedinog dostojnog takmaca na bivšem jugoslovenskom prostoru. Ovaj portal je prebrojao da naša vojska aktivno koristi oko 60 sistema „oganj“ kalibra 128 milimetara, dok Hrvati raspolažu sa 27 samohodnih višecevnih raketnih lansera od 122 milimetra.

Srbija je kompletirala i prvi divizion od 18 oruđa moderne samohodne haubice „nora“ 155 milimetara. Hrvatska raspolaže sličnim naoružanjem – nemačkim „pancerhaubicama 2000“, istog kalibra i sličnog dometa, ali nešto boljeg oklopa i brzine paljbe. Hrvatske oružane snage u operativnoj upotrebi imaju 12 komada ovog oruđa.

U Ministarstvu odbrane ne kriju zadovoljstvo jačanjem artiljerije i najavljuju dalje korake u modernizaciji ovog roda vojske. Srednjeročnim planovima predviđen je nastavak jačanja artiljerije, ne samo na povećanju broja oruđa već i njihovom tehnološkom unapređenju. Teži se uvođenju savremene municije i modularnosti – mogućnosti da se sa jedne platforme ispaljuje široka lepeza naoružanja i projektila, uključujući i vođene. Zacrtani domet raketa u razvoju, kakve su verzije „košave“, prelazi – 100 kilometara.

– Naša zemlja je među svega desetak država u svetu koje imaju potencijal za razvoj dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa, municije i sredstava za upravljanje vatrom. U korak smo sa svetom kada je reč o dometu, preciznosti, ali i uvođenju projektila sa korekcijom putanje – navode u ministarstvu, i podsećaju da je ukrajinski sukob još jednom potvrdio značaj artiljerije na savremenom bojištu.

Modernizacijom sistema „oganj“ domaći inženjeri skicirali su trasu budućeg razvoja raketne artiljerije. Modularni „oganj“, koji već ulazi u naoružanje VS, moći će da ispaljuje sve nevođene projektile kojima raspolaže naša vojska. To podrazumeva i nove rakete dometa do 50 kilometara koje su u razvoju, sa korekcijom putanje, kao i vođene rakete, poput najsavremenijih „alas“ i „košava“. Takođe, i domaća raketa G-2000, kalibra 122 milimetra, uspešno je testirana na daljini od 40 kilometara.

Srpski artiljerci ovladali su i takozvanom MRSI paljbom, koja podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa, s tim da svi istovremeno padnu na određeni cilj. Ovim se postiže neuporedivo veći razorni efekat nego u slučaju pojedinačne paljbe.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button