Rusija: Cilj druge faze vojne operacije u Ukrajini je kontrola nad Donbasom – Izveštaj: 58.dan

Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, u okviru druge faze vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, Rustam Minekajev.

Minekajev je, na godišnjem sastanku Saveza preduzeća odbrambene industrije Sverdlovske oblasti, rekao da Rusija planira da obezbedi kopneni koridor do Krima, prenosi RIA Novosti.

„Od početka druge faze specijalne operacije, koja je pokrenuta pre dva dana, jedan od zadataka ruske vojske je da uspostavi potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, što će omogućiti da bude obezbeđen kopneni koridor do Krima, kao i uticaj na vitalne objekte ukrajinske ekonomije“, rekao je on.

Sprečen teroristički napad na humanitarni konvoj u Ukrajini

Ruska Federalna služba bezbednost (FSB) saopštila je danas da je, na teritoriji Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga, presekla aktivnost diverzantske grupe, koja je pripremala teroristički napad na humanitarni konvoj i rusko vojno osoblje koristeći automobil-bombu.

FSB navodi da je zaplenjeno oružje, municija, radio stanice, prenosi agencija Interfaks.

Foto: shutterstock.com/ pudiq, ilustracija

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko danas je ponovo apelovao na „potpunu evakuaciju“ tog grada, za koji je Rusija juče saopštila da ga je zauzela.

„Potrebna nam je samo jedna stvar – potpuna evakuacija stanovništva. Oko 100.000 ljudi ostalo je u Marijupolju“, rekao je Bojčenko na nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rusija je juče saopštila da su njene snage zauzele Marijupolj, ali da je u čeličani „Azovstalj“ ostalo blokirano još 2.000 ukrajinskih militanata.

Danas bez koridora za evakuaciju

Ukrajina zbog opasnosti danas nije ni pokušala da uspostavi humanitarne koridore radi evakuacije civila, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

„Zbog opasnosti na rutama, danas 22. aprila neće biti humanitarnih koridora“, navela je ona na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Oglasio se general

Ruska vojska je visokopreciznim raketama „Kalibar“ na području železničke stanice Meliorativnoje uništila bataljon ukrajinske vojske.

Bataljon ukrajinske vojskesa uništen je sa naoružanjem i vojnom tehnikom, izjavio portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Pogođeno 58 vojnih ciljeva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći pogodilo 58 vojnih ciljeva u Ukrajini, uključujući lokacije na kojima su bile koncentrisane trupe, skladišta goriva i vojna oprema.

Rojters prenosi da je ministarstvo saopštilo da je takođe pogodilo tri cilja koristeći visokoprecizne rakete u Ukrajini, uključujući sistem protivvazdušne odbrane S-300 i veliku koncentraciju ukrajinskih vojnika sa njihovom opremom. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

 

Srušio se An-26

U Zaporoškoj oblasti u Ukrajini, jutros se srušio avion An-26 tokom tehničkog leta i ima žrtava, saopštila je Zaporoška oblasna vojna uprava.

Navedeno je da se okolnosti istražuju i da će detalji biti saopšteni kasnije, javlja agencija Interfaks.

 

Makron: Francuska isporučuje Ukrajini protivtenkovske rakete i oklopna vozila

Francuska isporučuje Ukrajini protivtenkovske rakete i oklopna vozila kako bi joj pomogla da se izbori sa ruskom invazijom, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za list Uest Frans.

„Indija neće menjati svoj stav prema Rusiji“

Stav Indije prema Rusiji se neće promeniti, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson posle sastanka sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem.

„Istorijski stav Indije prema Rusiji je dobro poznat i on se neće promeniti“, naveo je Džonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Džonson je izjavio da je siguran da Indija „vidi šta se dešava“ i da raste njeno raspoloženje za saradnju sa Velikom Britanijom, prenosi britanska agencija.

 

Otkazan sastanak pape Franje i ruskog patrijarha Kirila

Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jerusalemu u junu suspendovani su.

Francuska će poslati samohodne artiljerijske jedinice Cezar u Ukrajinu

Od SAD u Ukrajinu stiže teška artiljerija, municija, dronovi. Još oružja šalju i Danska i Španija.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button