Rusi upozorili: Ukrajina sprema „napad“ – objavljen detaljan plan

U kokso-hemijskom kombinatu u Avdejevki u DNR ukrajinski ekstremisti minirali su rezervoare sa toksičnim materijama koje nameravaju da dignu u vazduh.

Foto: Profimedia

Plan je da to učine kada se približe jedinice Oružanih snaga Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Kako je precizirao, cilj ukrajinskih ekstremista je da se stvori otrovni oblak koji bi odložio ofanzivu ruske vojske. Ukrajinska strana planira da iskoristi taj događaj kako bi optužila Oružane snage Rusije za upotrebu hemijskog oružja.

General-major je upozorio zapadne zemlje, kao i UN, Međunarodni komitet Crvenog krsta, OZHO da će ove i druge slične provokacije ukrajinskih vlasti o navodnim „zločinima Rusa“ uskoro biti objavljene u zapadnim medijima i na internetu.

Mizincev je takođe saopštio da ukrajinski ekstremisti planiraju da gađaju iz artiljerije termoelektranu u Zmijevskom okrugu u Harkovskoj oblasti i da za napad optuže rusku vojsku.

Kako je precizirao, u slučaju rušenja objekata termoelektrane bez struje će ostati stanovništvo Harkovske, Poltavske i Sumske oblasti.

Po rečima Mizinceva, informacije o pripremi nove provokacije čiji je cilj da se ruska vojska optuži za neselektivne napade na važne infrastrukturne civilne objekte dobijene su od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski ekstremisti rasporedili su teško naoružanje u fabrici gasne opreme u Druškovki u DNR, dok lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti, navodi ruski general. Slična situacija je i u Kramatorsku u DNR, gde su na teritoriji fabrike „Kondicioner“ jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljeriju i višecevne raketne bacače, a u prostorijama za proizvodnju nasilno drže radnike preduzeća.

Pored toga, na teritoriji fabrike „Azot“ militanti drže u podzemnim prostorijama na stotine stanovnika Severodonjecka u LNR.

Ekstremisti su minirali rezervoare sa hemijski opasnim materijama (azotna kiselina, amonijak, amonijum nitrat) koje planiraju da dignu u vazduh prilikom povlačenja.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button