Proglasiti kraj pregovora o Kosovu ako ne dobijemo ZSO

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je danas na konferenciji za medije da bi Srbija trebalo da da rok za formiranje Zajednice srpskih opština i da bi pregovore, pod okriljem Evropske unije, trebalo prekinuti i proglasiti neuspešnim ukoliko se ZSO ne formira do 31. decembra 2022.

Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

„Serija ustupaka je napravljena, zauzvrat je tražena Zajednica srpskih opština… Da li je bilo mudro samo to tražiti, ostaviću za drugi put, ali je činjenica da je ZSO dobijena na papiru. Mislim da je došlo vreme da pogledamo naše međunarodne partnere u oči i da ih pitamo da li će ta ZSO biti ikada formirana“, naveo je Jeremić

Narodna stranka, kako navodi Jeremić, predlaže da nema daljih pregovora, dok ne bude formirana ZSO.

„To mora da se sprovede u delo. Predlažemo da nema daljih razgovora dok se ZSO ne sprovede u delu i da se da rok. Mislim da smo danas u poziciji da kažem, s obzirom da nismo dobili ono što je pre 9 godina obećano, da Srbija treba da proglasi neuspešnim pregovore u Briselu ukoliko do kraja godine, 31. decembra, ne bude formirana Zajednica srpskih opština. Ili ćemo dobiti ZSO ili od ovog posla nema ništa, treba proglasiti neuspešnim Briselski dijalog. Rezolucija zahteva od Vlade Repbulike Srbije da uspostavi jasnu pregovoračku platformu, najkasnije do 15. oktobra 2022. i definiše detaljni pregovarački okvir, strategiju i ciljeve za dalje razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Narodna stranka predložiće Narodnoj skupštini Republike Srbije „Rezoluciju o Kosovu“ u kojoj zahtevaju od države da se obavežu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da će, između ostalog, prekinuti pregovore podsredstvom Evropske unije, ukoliko do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

 

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button