Poljska traži da joj saveznici nadomeste oružje koje je isporučila Ukrajini

Pomoć Kijevu iscrpila vojne zalihe Varšave stvarajući „praznine“, kaže poljski predsednik.

 

foto: © Getty Images / Hannibal Hanschke / RT

Poljski arsenal oružja previše je ogoljen zbog vojne pomoći Ukrajini i zemlji su potrebni zapadni saveznici da nadomeste vatrenu moć koja je isporučena Kijevu, rekao je poljski predsednik Andžej Duda svojim komandantima.

„Očekujemo da će praznine koje su nastale u našim resursima biti popunjene i u okviru savezničkih mehanizama podrške“, rekao je Duda na vojnom brifingu. Poljska je najveći snabdevač Ukrajine teškim naoružanjem, uključujući stotine tenkova, artiljerijskih oruđa i druge opreme, dodao je on.

Pomoć je uključivala i stotine hiljada metaka, kao i dronove i PVO sisteme. Duda je rekao da je Varšava brzo krenula da ispuni potrebe susedne Ukrajine na bojnom polju, obezbeđujući samo vojnu pomoć u iznosu od oko 1,7 milijardi dolara, nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u februaru. Za zamenu takvog oružja mogu proći godine, dodao je on.

„Stoga, sada se obraćamo gotovo svim našim saveznicima, posebno našim glavnim, da nam pošalju opremu, koja ne mora nužno da bude nova“, rekao je Duda.

„Naprotiv, donirali smo polovnu opremu, tako da smo u mogućnosti da prihvatimo i polovnu opremu sve dok ona barem delimično nadoknađuje ono što smo izgubili na način koji smatramo opravdanim i očiglednim.“

Poljska je bila vodeći zagovornik kažnjavanja Rusije sankcijama i davanja Ukrajini naprednog naoružanja da se odbrani od ofanzive. Radoslav Sikorski, član Evropskog parlamenta i bivši poljski ministar spoljnih poslova, otišao je toliko daleko da je sugerisao da bi Zapad Kijevu mogao dati nuklearne bojeve glave da se brani.

Međutim, uporna proukrajinska politika Varšave ima svoju cenu. Poljska je primila više od tri miliona ukrajinskih izbeglica i zamerila EU što nije obezbedila nadoknadu za njene ogromne troškove.

Očigledno, nije svo oružje koje je Poljska donirala stiglo na ratište u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije ovog meseca da su u vazdušnim udarima uništeni tenkovi T-72 i druga oklopna vozila koje su Ukrajini isporučile zemlje istočne Evrope. Tenkovi su bili sakriveni u objektima za popravku vagona u Kijevu.

 

 

Izvor: Novine Info/RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button