Politiko: Papa rekao da je NATO možda izazvao invaziju Rusije na Ukrajinu

Papa Franja rekao je da je „lajanje NATO-a pred vratima Rusije“ možda dovelo do invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, piše Politiko. Papa je dodao da je ponudio da se sastane sa ruskim predsednikom u Moskvi.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

U intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera, papa Franja se osvrnuo na agresiju Rusije na njenog suseda i rekao da, iako možda ne bi išao toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u obližnjim zemljama „isprovociralo” Moskvu, ali da je ono „možda olakšalo” odluku o invaziji.

Papa je takođe osudio „brutalnost” rata i uporedio ga sa građanskim ratom u Ruandi 1990-ih, koji je rezultirao genocidom nad Tutsi manjinom.

Sveta stolica od sredine marta traži sastanak s Putinom u Moskvi, rekao je papa.

„Naravno da nam je bio potreban vođa Kremlja da odredi vremenski okvir sastanka. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, mada se bojim da Putin ne može i ne želi da se održi taj sastanak u ovom trenutku“.

U intervjuu, papa je za sada isključio odlazak u Kijev: „Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina“, kaže papa, a prenosi Politiko.

Papa Franja je rekao i da je otkazao sastanak sa patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve i ključnim pobornikom Putina koji je opravdao rat.

Od početka invazije na Ukrajinu, papa Franja je u više navrata kritikovao rusku invaziju, izbegavajući eksplicitno da imenuje Putina, u skladu sa spoljnom politikom Vatikana da drži otvorena vrata za mogući dijalog.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button