Počeo postupak protiv Mađarske, preti suspenzija ili smanjenje dela EU fondova

Brisel je pokrenuo postupak protiv Mađarske koji bi mogao da dovede do suspenzije ili smanjenja dela evropskih fondova za tu zemlju, što je prvi takav slučaj u EU, a razlog je zabrinutost posebno zbog upravljanja javnim tenderima.

Foto: N1

Budimpešta je potvrdila da je primila pismo Evropske komisije što je prvi korak u procesu koji bi mogao da traje do devet meseci.

„Proučićemo pismo i sutra dati detaljan odgovor o tome šta može biti ugroženo, a šta ne“, rekao je Đerđelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, na Fejsbuku.

Tu proceduru koja nikada ranije korišćene, najavila je 5. aprila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dva dana posle još jedne izborne pobede suvereniste Viktora Orbana.

Pokretanje tog mehanizma uslovljavanja motivisano je „ozbiljnom zabrinutošću“ Evropske Komisije u vezi sa korišćenjem evropskog budžeta u Mađarskoj, povezanog s uslovima za dodelu javnih ugovora, nedostatkom kontrole i transparentnosti u korišćenju sredstava i nedostacima u borbi protiv prevara i korupcija, prema jednom evropskom izvoru.

„U mnogim postupcima javnih nabavki bio je samo jedan kandidat“, rekla je potpredsednica Komisije Vera Jourova na konferenciji za novinare.

Nedovoljna borba protiv korupcije je i razlog zašto je Komisija blokirala mađarski plan oporavka, u iznosu od 7,2 milijarde evra evropskih subvencija.

Prema proceduri, Mađarska ima dva meseca da obrazloži svoj stav, posle čega će Evropska komisija imati mesec dana da proceni taj odgovor.

Potom evropska izvršna vlast može da preporuči suspenziju ili smanjenje određenih evropskih fondova, kako bi se nadoknadio uticaj koji je pretrpeo budžet Evropske unije zbog uočenih kršenja.

Konačna odluka će biti na državama-članicama koje deluju kvalifikovanom većinom – najmanje 15 država članica od 27 koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupne populacije EU.

„Vladavina prava je temelj našeg evropskog doma. Mađarska mora odlučno i brzo da zatvori postojeće praznine“, tvitovala je nemačka državna sekretarka za evropska pitanja Ana Lirman.

 

 

Izvor: Beta/ AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button