„On nije tražio nuklearni napad, pogrešno ste ga shvatili“

Kijev — Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskiu četvrtak je u svom govoru rekao da je uloga NATO-a da onemogući Rusiju da koristi nuklearno oružje.

EPA-EFE/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Apelovao je tom prilikom na međunarodnu zajednicu da „pre 24. februara izvrši preventivne udare, kako bi znali šta će im se dogoditi ako to iskoriste, a ne obrnuto – da čekaju nuklearne udare Rusije“.

Ruski najviši zvaničnici, uključujući portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu i portparola Kremlja Dmitrija Peskova, optužili su Zelenskog da poziva na nuklearni rat, zbog čeka je sada KIjev morao da objašnjava šta je Zelenski mislio.

Serhij Nikiforov, portparol ukrajinskog predsednika, objasnio je da je Zelenski mislio na preventivne sankcije i uveravao da Ukrajina nikada neće pozivati na upotrebu nuklearnog oružja, piše Kijev Independent, a prenosi Index.hr.

Mihailo Podoljak, savetnik šefa Kancelarije predsednika rekao je da je Zelenski podsetio na rusku nuklearnu ucenu i ponudio svetu da preventivno ocrta posledice za Rusiju i pojača udare na Rusiju koji uključuju sankcije i vojnu pomoć Ukrajini.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button