Okončana decenija vlasti konzervativaca u Australiji: Morison priznao poraz

Australijski premijer Skot Morison priznao je poraz na izborima.

Foto: AP Photo/Mark Baker

Ovime je do sada opoziciona Laburistička stranka, uz podršku stranaka koje se zalažu za pitanja ekologije, okončala deceniju vlasti konzervativaca, prenosi danas Rojters.

Preliminarni rezultati izbora, održanih u subotu, pokazuju da su liberalno-nacionalnu koaliciju Morisona kaznili glasači urbanih sredina i zapadne Australije.

„Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Elbanizom. Čestitao sam mu na izbornoj pobedi“, rekao je Morison, koji je ujedno podneo i ostavku kao predsednik stranke.
Opozicioni Laburisti još treba da dostignu 76 mandata, od 151 u donjem domu, kako bi samostalno formirali vlast, a za konačne rezultate treba vremena zbog brojanja glasova koji su u rekordnom broju poslati pštom.
Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih i grupa takozvanih nezavisnih, koji su zastupali politiku integriteta, jednakosti, rešavanja klimatskih promena, mogla da oformi sliku parlamenta koja bi bila znatno drugačija od Morisonove administracije koja se zalagala za iskopavanje uglja.
Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button