Norveška optužena – pomaže Rusiji?

Operateri elektroenergetskih mreža Danske, Finske i Švedske upozorili su Norvešku da je ugrozila snabdevanje evropskog tržišta strujom.

Ilustracija: Shutterstock/Derek Brumby

Norveška je upozorena zbog odluke da prestane da izvozi električnu energiju usled niskih vodostaja i smanjenja proizvodnje hidroelektrana, prenosi portal biznis.rs.

Norveški plan da ograniči izvoz električne energije dok se Evropa bori sa teškom energetskom krizom je opasan i sebičan čini koji rizkuje da ojača poziciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjeno je u zajedničkom saopštenju nordijskih zemalja članica EU, prenosi UPJobsNews, pozivajući se na Financial Times.

„To bi bio veoma opasan i nacionalistički korak. To je veoma sebično ponašanje“, navedeno je u saopštenju elektroenergetskih mreža nordijskih zemalja. Kako se ističe, napuštanje politike evropske energetske solidarnosti bio bi najbolji način da se pomogne Rusiji.

Autori saopštenja naglasili su je evropska energetska kriza podigla tenzije među tradicionalnim saveznicima, a da cene struje ne prestaju da rastu od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini. Norveška će zahvaljujući rastu cena energenata, kao najveći evropski proizvođač nafte ostvariti rekordne prihode od nafte, gasa i struje.

Usred rastuće zabrinutosti zbog cena i dostupnosti energije u Evropi tokom predstojeće zime, predlog Norveške da suspenduje izvoz električne energije radi jačanja sopstvene sigurnosti snabdevanja izazvao je zabrinutost i ljutnju u zemljama EU.

Norveško Ministarstvo finansija pokušalo je da umiri strahovanja Stokholma i Helsinikija, navodeći da će struju dobijati sa severa Norveške, gde su nivoi rezervoara i dalje relativno visoki, a cene niske, za razliku od juga zemlje, odakle se snabdevaju Danska, Nemačka, Velika Britanija i Holandija.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button