Nikola Selaković: Situacija na KiM daleko od normalne i stabilne

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji daleko od normalne i stabilne, a da odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština Priština ne samo da podriva dijalog sa Beogradom, već šalje poruku da srpski narod treba da nestane iz južne pokrajine.

Šef srpske diplomatije je na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećnoj šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a ukazao da su građani srpske nacionalnosti, kao i drugi nealbanci uznemireni i sa strepnjom dočekuju svaki novi dan, jer nisu sigurni da li će im osnovna ljudska prava biti povređena ili uskraćena.

„Ta osećanja su reakcija na nestabilnost koju proizvode privremene institucije samouprave u Prištini“, rekao je Selaković i ocenio da je cilj Prištine na osnovu svega sto se desava na terenu da KiM napusti još više Srba i drugih nealbanaca i da se ukine bilo kakav oblik kulturnog i nacionalnog diverziteta.

 

Gervala zloupotrebljava Savet bezbednosti

 

Ministar spoljnih poslova odbacio je tokom sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji optužbe predstavnice Prištine Donike Gervale i poručio da ona zloupotrebljava Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Umesto da govori o problemima na terenu, nepoštovanju ljudskih prava, ukidanju političkih sloboda, više od 2.000 nestalih, ignorisanim zločinima kosovskih Albanaca, Gervala nam priča o njenim političkim željama i ciljevima, zloupotrebljavajući Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Selaković.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button