Nikezić: Kako se formiraju maloprodajne cene životnih namirnica – ko profitira

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić zatražio je od premijerke Ane Brnabić da nadležne inspekcijske službe utvrde i u roku od sedam dana objave detaljnu strukturu maloprodajnih cena za 100 osnovnih životnih namirnica, kako bi građani „konačno saznali ko i koliko zarađuje na narodnoj muci“.

Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Nikezić je u pisanoj izjavi naglasio da su u poslednje dve godine najveći problem građana Srbije „podivljale cene“ osnovnih životnih namirnica, od hrane, goriva i ogreva, pa sve do sredstava za ličnu higijenu, koje su porasle više od 50 odsto, odnosno značajno više od zvanične inflacije.

„Pošto je hrana poskupela duplo više nego u EU, a cene goriva su i dalje najviše u regionu, Vlada je dužna da utvrdi ko u lancu snabdevanja zarađuje ekstraprofit. Da li su to proizvođači, uvoznici, distributeri, veletrgovci, maloprodajni lanci, ili svi zajedno?“, upitao je Nikezić u ime SSP.

Ocenio je da, ako je kanadski parlament mogao da pozove direktore najvećih maloprodajnih lanaca da javno svedoče o rastu maloprodajnih cena, srpska vlada „valjda može“ da izda nalog inspekcijskim službama da barem objave strukturu cena 100 osnovnih namirnica i kako su se kretale u poslednje dve godine.

„Trebalo vam je šest meseci da formirate novu/staru vladu, i sada je zaista krajnje vreme da počnete nešto i da radite, a zaustavljanje inflacije bi morao da vam bude prvi zadatak, poručio je Nikezić u pisanoj izjavi.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button