Nije kraj. Nova demonstracija sile

Seul — Seul i Vašington počinju danas nove zajedničke pomorske vežbe u kojima učestvuje američki nosač aviona, saopštila je vojska Južne Koreje.

Foto: Profimedia

To se dešava dan nakon što je Južna Koreja podigla avione u odgovoru na vežbu severnokorejskih aviona u borbenoj formaciji.

Pomorske vežbe će se održavati u vodama kod istočne obale Južne Koreje od 7. do 8. oktobra, saopštio je generalštab vojske Južne Koreje, prenosi Rojters. One se održavaju dans nakon što je Severna Koreja u četvrtak lansirala par balističkih projektila u more, a kasnije izvela vežbu sa ratnim avionima u borbenoj formaciji blizu granice sa Južnom Korejom.

„Nastavićemo da jačamo naše operativne sposobnosti i spremnost da odgovorimo na bilo kakve provokacije Severne Koreje kroz zajedničke vežbe u kojima učestvuje američka udarna grupa i nosač aviona UŠ Ronald Regan“, saopštio je generalštab Južne Koreje.

Američka udarna grupa je ove nedelje već učestvovala u trilateralnim vežbama protivraketne odbrane sa ratnim brodovima iz Japana i Južne Koreje, u odgovoru na probu u kojoj je Severna Koreja u utorak lansirala balističku raketu koja je letela iznad dela japanske teritorije, navodi britanska agencija.

Visoki odbrambeni zvaničnici Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država imali su danas telefonski razgovor u kome su osudili severnokorejska lansiranja i složili se da trilateralne pomorske vežbe jačaju sposobnost saveznika da odgovore Pjongjangu, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva odbrane.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button