NAPAD NA SRBE I RS U BISERINOJ REŽIJI: Kako je Rezolucija o „Genocidu“ u Srebrenici ponovo postala glavna tema na Ist Riveru

AKO se približava 11. jul i komemoracija žrtvama u Srebrenici, tako političko Sarajevo, po već uhodanoj šemi, sprovodi razne diplomatske akcije s ciljem da Srbima udari žig genocidnog naroda i da se širom sveta plasira bošnjačka istina.

Foto: Kliks

Ove godine, na ideju nevladinog sektora, angažovali su se oko rezolucije o Srebrenici koju sada na silu guraju na dveni red Skupštine UN.

Glavni kreatori i izvođači radova su kadrovi SDA, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković i šef Misije te države pri UN Sven Alkalaj. Međutim, suočili su se sa brzom reakcijom Banjaluke, jer je na adresu predsedavajućeg GS UN upućeno pismo u kojem srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik objašnjava da Alkalaj deluje mimo Ustava i zakona i upozorava da takve inicijative samo dele narode u toj državi.

Da je Sarajevu vema stalo da „genocid“ u Srebrenici rezolucijom proglasi za međunarodni dan sećanja, a da se sankcioniše svako njegovo negiranje, pokazuje i hitna instrukcija Turkovićeve upućena Alkalaju da pomogne oko ubacivanja ovog dokumenta na dnevni red Generalne skupštine UN.

Ana Trišić Babić, savetnica srpskog člana Predsedništva BiH za spoljnu politiku, kaže za „Novosti“ da institucije RS od maja pomno prate sva dešavanja oko dokumenta upućenog u Ujedinjene nacije:

– O pomenutom dokumentu već se i nezvanično razgovaralo među članicama UN i stav „Evropljana“ je da sad nije vreme za bilo kakvu rezoluciju o Srebrenici.

Foto: Oslobođenje

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila „Srebrenica“, Branimir Kojić, kaže za „Novosti“ da se pred svaki 11. jul političko Sarajavo, predvođeno ratnim kadrovima koji su i danas na visokim funkcijama u BiH i na ambasadorskim mestima, posebno angažuje:

– Bošnjaci i političko Sarajevo, na čelu sa SDA, ne žale novca, niti prezaju od bilo kakvih međunarodnih skandala kako bi uspeli u nametanju svog viđenja dešavanja u Srebrenici. Cilj im je da do 2025. godine i obeležavanja 30. godišnjice svima koji govore glasno da nije bio genocid začepe usta.

Foto: Arhiva

Kojić ukazuje i da je ovo izborna godina, pa će Bakir Izetbegović i njegovi, kako kaže, „trabanti“ još jače potencirati priču o navodnom genocidu kako bi dobili izbore, a time i šansu da nastave plan udaranja žiga „genocidnosti“ srpskom narodu. On poziva sve nosioci vlasti u Srpskoj da reaguju i spreče sve što rade „razni alkalaji i turkovićke“, jer će im ćutanje samo biti dodatni vetar u leđa.

Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, ističe da ne može Alkalaj da vodi spoljnu politiku BiH:

– Nijedna institucija BiH, pre svega Predsedništvo, nije donela odluku o dokumentu koji nosi naziv „rezoluciji o Srebrenici“. Alkalaj je obični službenik, nema mandat da donosi zvanične odluke o spoljnoj politici, pa bi zbog samovoljnog delovanja trebalo da bude suspendovan.

Inače, rezolucija o Srebrenici za koju se sada lobira po hodnicima na Ist Riveru, nosi pečat nevladine organizacije „Radna grupa za BiH“. Kako navode, tu NVO osnovala je „grupa Bosanaca, Hercegovaca i Amerikanaca poreklom iz BiH“. Oni su u proteklom periodu, uglavnom, imali akcije slanja otvorenih pisama američkim i evropskim zvaničnicima, pozivajući ih da odgovore na „pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“.

OD HAŠKE SUDNICE – BIOSKOP

KOJIĆ kaže da koliko daleko idu u veličanju Srebrenice dokaz su i aktivnosti raznih bošnjačkih organizacija po belom svetu.

– Tako je film Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida?“ prikazan u sudnici u Hagu i na taj način se skrenula pažnja na bošnjački mit o Srebrenici. Od Haga su napravili bisokop – poručio je Kojić.

SULJAGIĆ UDARIO NA SRBIJU I „NOVOSTI“

NAKON našeg teksta o rezoluciji o Srebrenici i akciji Sarajeva da se dokument ubaci na dnevni red UN, direktor Memorijalnog centra „Srebrenica“ Emir Suljagić uputio je salvu uvreda na račun Srbije i „Novosti“.

„Srbija nije država nego kult smrti“, „Rat protiv mrtvih u Srebrenici je jedini koji Srbija neće prestati da vodi“, „Novosti“ nisu medij nego koljačka kanalizacija“, samo su neke od Suljagićevih uvreda.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button