Kris Marfi: Izvršićemo pritisak na Prištinu da ispuni data obećanja

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da je razočaran time što nema više napretka u sprovođenju sporazuma u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će naredne nedelje u Prišitni izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

„Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova“, rekao je Marfi novinarima u ambasadi SAD, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje da li je Kosovo bila tema razgovora, posebno u svetlu toga da je danas tačno devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ključne tačke nisu sprovedene.

„Ono što je poterbno za dugorocni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom“, rekao je Marfi, koji je član Odbora za spoljne poslove.

Razumemo istorijske odnose Srbije i Rusije, ali…

Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi „ničim izazvana invazija“ Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas u Beogradu američki senator Odbora za spoljne poslove Kris Marfi.

Marfi se sa još dvoje američkih senatora Džin Šejhin i Tomom Tilisom sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je preneo novinarima važno je da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

Foto: VOA

 

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button