„Jedini koji će sigurno imati struje su Bugari“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je položio vence na Spomenik junacima sa Košara.

Foto: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

„Ponosan sam što smo uspeli da sačuvamo budućnost, da nastavimo da gradimo Srbiju“, rekao je tom prilikom predsednik Srbije

„Brinem za zimu, nafta je ponovo skočila, struje nigde biti neće, gasa ko zna, biće teška zima za sve nas“, upozorava Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao na mnoge izazove u energetskom sektoru. Upozorio je da će se Srbija ni kriva ni dužna naći u teškom energetskom položaju.

Vučić je izjavio da se država priprema za tešku zimu i obezbeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više nećemo moći da uvozimo rusku naftu.

Vučić je rekao da se samo danas troši 350 tona mazuta samo u Obrenovcu, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

„Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunate da vam treba 120.000 tona za celu zimu“, naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigde i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

„Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šortsu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Zatim, nama 1. decembra ističe ugovor, znači od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene“, kazao je Vučić.

„Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gde ćemo da nabavimo delove“, napomenuo je Vučić.

„Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta…“, naveo je Vučić.

„Neće biti struje u regionu ove zime. Jedini koji će sigurno imati struje su Bugari, zbog nuklearke. Ali kada govorite Srbima o nuklearkama onda je ‘ne, ne, ne'“, istakao je Vučić.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button