Iz Moskve stigla poruka: Počinjemo od Litvanije

Moskva — Rusija bi u budućnosti mogla da povuče priznanje nezavisnosti Letonije, Estonije i Ukrajine, izjavio je poslanik Državne dume Evgenij Fjodorov.

EPA/EFE/Valda Kalnina

Poslanik je podneo Državnoj dumi nacrt zakona o poništavanju rezolucije Državnog saveta SSSR-a „O priznanju nezavisnosti Litvanije“. U obrazloženju se navodi da je odluka nezakonita pošto je doneo neustavni organ kršeći zahteve nekoliko članova Ustava SSSR-a.

„Mi smo tek počeli od Litvanije, a jasno je zašto – Litvanija je opasnija po Rusiju u pogledu situacije povezanom sa Kalinjingradskom oblašću i konfrontacijom sa NATO-om i SAD. Zato je sada Litvanija važnija, ali to ne znači da ćemo se na njoj zaustaviti“, rekao je Fjodorov.

Prema njegovim rečima, u situaciji sa Litvanijom najbolje je vidljivo kršenje Zakona SSSR-a „O postupku rešavanja pitanja povezanih sa izlaskom savezne republike iz SSSR-a“.

Konkretno, za Viljnus, Klajpedu i nuklearnu elektranu Ignalina zakonom je propisana posebna procedura za izlazak iz Sovjetskog Saveza, objašnjava Fjodorov.

Prema njegovom mišljenju, nakon Litvanije takav razvoj događaja je moguć i za Estoniju, Letoniju i Ukrajinu.

„Postoji niz argumenata zbog kojih bi Litvanija trebalo da bude prva na ovoj listi. Nakon što bude razrađen mehanizam, primenićemo ga i na drugim teritorijama NATO-a, i ne samo NATO-a. Ukrajina je, na primer, takođe nezakonito izašla iz SSSR-a“ pojasnio je poslanik.

Istovremeno je dodao da je cilj takvih akcija eliminisanje pretnji koje dolaze iz pomenutih postovjetskih zemalja, dok priznanje nezavisnosti bivših sovjetskih republika koje vode miroljubivu politiku neće biti revidirano, preneo je Sputnjik.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button