Gutereš u Ukrajini, Zelenski optužuje Rusiju da koristi gas kao oružje

Rat u Ukrajini traje 64 dana. Rusija koristi gas i trgovinu kao oružje protiv Evrope, kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon što je ruska državna energetska kompanija Gasprom prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj. EU taj potez naziva „ucenom“, Poljska kaže da Rusija pokušava da podeli ukrajinske saveznike dok Velika Britanija smatra da Rusiju treba „istisnuti“ iz cele Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin, sa druge strane poručuje da će svaka zemlja koja se meša u dešavanja Ukrajini naići na „munjeviti” odgovor Rusije. Kijev navodi da je Rusija upotrebila silu da rastera miting u okupiranom Hersonu, dok Moskva saopštava da je oborila ukrajinske rakete ispaljene na grad.

Foto: REUTERS/Vladyslav Musiienko

Najžešće borbe se vode u Marijupolju oko železare „Azovstalj“. UN priprema evakuaciju civila iz železare.

UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Marijupolja, saopštio je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak. Kako je naveo, uslovi za evakuaciju sa „Azovstalja“ za sada nisu obezbeđeni.

 

Ruski zvaničnici: Herson će od 1. maja koristiti rublju

Grad Herson na jugu Ukrajine, za koji Rusija tvrdi da ga je zauzela, preći će na upotrebu rublje od 1. maja, javlja ruski državni mediji Ria Novosti.

Kiril Stremousov, zamenik predsednika vojno-civilne administracije regiona, rekao je za Ria Novosti da će se tranzicija odvijati u periodu od četiri meseca, tokom kojih će u opticaju biti ruska rublja i ukrajinska grivna.

Nakon ovog perioda, region će u potpunosti preći na rusku valutu, dodao je on.

Generalni sekretar UN u Ukrajini će se sastati sa Zelenskim

Pred nama je dan diplomatije jer će se Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, kasnije u Kijevu sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Gutereš je ranije ove nedelje već otputovao u Moskvu kako bi uputio apel Vladimiru Putinu o ratu. Na pregovorima u Moskvi, Gutereš je jasno stavio do znanja da UN smatraju ruske akcije invazijom – i ponovio je pozive Rusiji i Ukrajini da rade zajedno na uspostavljanju bezbednih humanitarnih koridora.

U tvitu nakon što je sleteo u Ukrajinu, Gutereš je obećao da će „nastaviti naš rad na širenju humanitarne podrške i obezbeđivanju evakuacije civila iz zona sukoba“.

On je portugalskim medijima rekao da se Putin u principu složio da pomogne u evakuaciji stotina civila zarobljenih u čeličani u Mariupolju. Ali on je rekao da je operacija bila komplikovana i „posebno delikatna“.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky

Rusija: PVO se aktivirao u Belgorodu

Belgorodska oblast graniči se sa ukrajinskom Luganskom oblašću, Sumskom oblašću i Harkovskom oblašću, ukazuje Rojters.

Sistemi za protivvazdušnu odbranu aktivirali su se rano jutros u ruskom gradu Belgorodu, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na navode lokalnih vlasti.

U Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom, juče se čulo više uzastopnih eksplozija i izbio je požar u skladištu municije.

Eksplozije kod TV Tornja u Hersonu, Rusi: Ukrajina ispalila rakete

Ruska agencija RIA Novosti javila je da je Ukrajina ispalila tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta.

Serija snažnih eksplozija odjeknula je u centru Hersona, u blizini televizijskog centra, javljaju RIA Novosti.

Si-En-En takođe navodi da je odjeknula eksplozija u blizini televizijskog tornja u centru Hersona, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajina ispalila tri rakete na Herson, ruska PVO oborila dve

Ukrajina je sinoć ispalila tri rakete na centar južnog grada Hersona, od kojih je ruska PVO oborila dve, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na bezbednosni izvor.

Izveštač RIA Novosti sa terena ranije je izvestio o seriji snažnih eksplozija u blizini televizijskog centra u Hersonu, prenosi Rojters.

Blinken: Ukrajina da odluči o akcijama van svojih granica

Na Ukrajini je da odluči hoće li da preduzima vojne akcije izvan svojih granica, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken obraćajući se podkomitetu američkog Senata za državne, inostrane operacije i srodne aktivnosti.

„Odlučni smo da im obezbedimo ono što im je potrebno da se izbore sa ruskom agresijom i da potisnu Ruse iz zemlje. Drugo pitanje je da li bi Ukrajinci trebalo da preduzimaju akcije i izvan svojih granica“, rekao je Blinken u sredu i ponovio da je od vitalnog značaja da se učini sve što je potrebno za odbranu od ruske agresije, prenosi TAS S.

Ranije je šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin dao je uputstva da se dokumentuju dokazi o ilegalnim aktivnostima ukrajinskih oružanih snaga u ruskim regionima Kursk i Voronjež.

 

Izvor: N1/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button