Gardijan: Sankcije Rusiji najnepromišljenija odluka Zapada u novijoj istoriji

„Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara”

Foto: shutterstock.com/ xbrc hx, ilustracija

Ekonomski rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije dao je potpuno suprotne rezultate, a ruski lider Vladimir Putin postao je jači nego ikad, ocenio je britanski list Gardijan.

Pritom je bio, netipično za Britance, i jasan i direktan:

„Antiruske sankcije su najnepromišljenija i najkontraproduktivnija odluka (Zapada) u novijoj istoriji!”

Uz obrazloženje: „Učinile su Putina jačim nego ikad. Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara”.

Gardijan takođe ukazuje da su zapadne zemlje ušle u recesiju:

„Ekonomska ograničenja protiv Moskve udarila su po svojim kreatorima. Neizvesnost se proširila na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Nemačka i Mađarska, željne gasa, nisu daleko od igranja po taktovima Vladimira Putina. Troškovi života svuda rastu. Mogući novi britanski lideri – Liz Tras i Riši Sunak – nadmeću se u jastrebskoj retorici protiv Rusije. Obećavaju da će pooštriti antiruske sankcije, ali – bez reči o svrsi i efektima”.

Londonski list istovremeno priznaje da je atmosfera u zapadnim zemljama i dalje takva da biva žigosan svako ko posumnja u ispravnost kursa protiv Rusije.

 

 

Izvor: standard.rs/Fakti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button