Francuzi glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora

Francuzi u drugom krugu predsedničkih izbora biraju šefa države, a prema anketama favorit je dosadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron u odnosu na liderku ekstremne desnice Marin Le Pen.

Foto: Reuters/Benoit Tessier

Pravo glasa imao oko 49 miliona Francuza, koji će izaći na birališta otvorena od 8.00 do 20.00.

Odmah posle zatvaranja biračkih mesta očekuju se prvi rezultati izlaznih anketa koji su često pouzdan pokazatelj zvaničnih rezultata.

Bez obzira na ishod izbora, glasanje će imati i istorijsku dimenziju.

Ukoliko pobedi, Makron će postati treći predsednik koji je osvojio zaredom dva mandata, posle socijaliste Fransoa Miterana koji je imao dva sedmogodišnja mandata (1981-1995) i desničarskog predsednika Žaka Širaka koji takođe imao dva mandata, jedan sedmogodišnji i drugi petogodišnji (1995-2007).

Ukoliko pobedi Le Penova, postaće prva žena predsednik i prvi lider ekstremne desnice na vlasti.

Kampanja za oba kruga izbora održana je u svetlu brige gradjana o kupovnoj moći, epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Na spoljnopolitičkom planu, predsednički izbori biće održani u sklopu francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Analitičari smatraju da bez obzira na ishod glasanja, u junu slede parlamentarni izbori koji bi mogli da budu ocenjeni kao „treći krug“ predsedničkih izbora, jer se ne zna da li Makron ili Le Penova mogu da osvoje većinu u parlamentu.

 

Izvor: Beta/AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button