Formirana tajna grupa; Ako to uradi Srbija će biti uvučena u rat sa Rusijom

Američki list Njujork tajms navodi da SAD nameravaju da, preko posrednika, nabave granate za Ukrajinu, a među zemljama gde će ih tražiti je i Srbija.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File
Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Osim Srbije, tu su I BiH, kao i Rumunija i Bugarska, navodi taj list, pozivajući se na poverljive izvore. Takođe se ističe da se Ukrajina dugo oslanjala na svoje oružane snage i da se sada muči da nabavi municiju iz sovjetskog doba za svoje oružje.

Zato moraju da pokušaju da nabave municiju i to upravo u “ruralnim” krajevima istočne Evrope, preneo je pisanje Njujork tajmsa Index.hr.

„Godinu dana nakon rata, uprkos prilivu zapadnog oružja, ukrajinska vojska se i dalje oslanja prvenstveno na oružje koje ispaljuje municiju sovjetskog standarda.

„SAD i njeni saveznici iz NATO-a ne proizvode tu municiju, a nekoliko zemalja van Rusije koje to rade, uglavnom se nalaze u bivšoj sovjetskoj orbiti“, piše list.

Dalje, navodi se da se zbog toga zemlje Zapada bore da pronađu alternativne izvore i da ulažu milione dolara u zaobilazna rešenja, kojima bi želeli da izbegnu političke posledice i odmazdu Rusije protiv zemalja koje imaju takvu municiju.

Kao primer, navodi se da je prošle godine predviđen izvoz oružja iz Bugarske porastao i premašio tri milijarde dolara. To je oko pet puta više od prodaje u inostranstvu u 2019., prema procenama bugarske vlade iz podataka prikupljenih u oktobru.

„Teško da je Bugarske jedina zemlja koja tiho pridonosi ratnim naporima Ukrajine. Luksemburg takođe snabdeva Ukrajinu oružjem češkog porekla. Posrednici s kešom iz SAD-a pretražuju sada fabrike u BiH, Srbiji i Rumuniji u potrazi za granatama. Velika Britanija je formirala tajnu radnu grupu za naoružavanje Ukrajine”, stoji u dokumentu do kojeg je došao Njujork tajms, koji je to i objavio.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button