Evropa popustila: EK pronašla način da plati gas Rusiji bez kršenja sankcija

Kompanije iz EU mogle bi da ispune zahtev Rusije za plaćanje u rubljama bez kršenja sankcija evropskih zemalja.

Foto: EPA/EFE/Stephanie Lecocq

Kako je u petak saopštila Evropska komisija, to bi postigle tako što plaćaju u evrima i dolarima koji se onda konvertuju u rusku valutu, prenosi Rojters.

Kompanije bi takođe morale da ispune dodatne uslove za te transakcije, poput izjava da smatraju svoje ugovorne obaveze ispunjenim nakon što isplate iznose u neruskim valutama.

Podsetimo, Moskva je upozorila Evropu da će prekinuti isporuke gasa ukoliko ga ne bude plaćala u rubljama, a u martu je donela odluku da kupci energenata otvore račune u Gasprombanci kako bi plaćali u dolarima ili evrima koji bi onda bili konvertovani u rublje.

U dokumentu savetodavnog karaktera koji je EK poslala zemljama članicama EU u četvrtak EK navodi da zahtev Moskve ne mora da onemogući proces plaćanja koji bi se mogao sprovesti bez kršenja sankcija EU uvedenih zbog konflikta u Ukrajini, prenosi Rojters.

Dokument EK nije pravno obavezujući, piše britanska agencija, ali predstavlja pokušaj da se nađe način kako bi evropske zemlje mogle da nastave plaćanje ruskog gasa na zakonit način.

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button