CNN: „Moskva“ potopljena uz pomoć SAD, Pentagon negira

Rat u Ukrajini ušao je u 72. dan. Novi konvoj Ujedinjenih nacija počeo da evakuiše poslednje civile iz čeličane Azovstal u Marijupolju, uporišta ukrajinskog otpora u strateški važnoj luci. Ukrajina saopštila da je još gotovo 500 civila evakuisano iz tog grada, uključujući i neke iz opkoljene čeličane. Zelenski kaže da su stotine bolnica uništene u ruskim napadima. Kada je Ukrajina prošlog meseca pogodila ruski ratni brod Moskva protivbrodskim krstarećim raketama, imala je izvesnu pomoć Sjedinjenih Država, navode izvori za CNN. Pentagon demantuje.

REUTERS/Yoruk Isik

Kada je Ukrajina prošlog meseca pogodila ruski ratni brod protivbrodskim krstarećim raketama, imala je izvesnu pomoć Sjedinjenih Država, navodi CNN.

Ukrajinske snage, pošto su uočile ruski ratni brod u Crnom moru, pozvale su svoje američke kontakte da potvrde da je to zapravo brod Moskva, rekli su za CNN izvori upoznati sa događajima. SAD su odgovorile da jeste i pružile obaveštajne podatke o njegovoj lokaciji.

Međutim, nije jasno da li su SAD znale da će Ukrajina krenuti u napad na brod, a SAD nisu bile uključene u tu odluku, rekli su izvori.

Brod je potonuo nakon što su ga 14. aprila pogodile dve ukrajinske krstareće rakete, zadavši ogroman udarac ruskoj vojsci.

O pomoći SAD Kijevu prvi je izvestio NBC News, a ona odražava stav Bajdenove administracije koja sve više pomaže u deljenju obaveštajnih podataka sa Ukrajinom sa ciljem da značajno oslabi rusku vojsku.

To, međutim, nameće pitanje šta su crvene linije i SAD i Rusije kada je u pitanju američka vojna podrška Ukrajini.

SAD su mesecima davale ukrajinskim snagama obaveštajne podatke o kretanju ruskih trupa unutar Ukrajine, uključujući presretnutu komunikaciju o ruskim vojnim planovima.

 

Izvor: CNN, N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button