BRITANSKI LIST „INDEPENDENT“ Ruske trupe brojčano značajno nadmašuju Ukrajince u artiljeriji i municiji

RUSKE trupe brojčano nadmašuju ukrajinske 20 puta u artiljeriji i 40 puta u municiji, navodi britanski list „Independet“, pozivajući se na obaveštajni izveštaj koji je došao u njihov posed, prenose RIA Novosti.

Foto: Printskrin Youtube

– Prema novim obaveštajnim podacima, ukrajinske trupe trpe ogromne gubitke, pošto ih ruske trupe nadmašuju 20 prema 1 u artiljeriji i 40 prema 1 u municiji – piše britanski list.

Foto: Printskrin/www.independent.co.uk

Prema izveštaju, ukrajinske trupe su ograničene na domet od 15,5 milja (24,9 km), dok ruske mogu da udare sa 12 puta veće udaljenosti.

– Jasno je da ne možete pobediti ako imate nekoliko puta manje oružja, vaše oružje gađa neprijatelja sa kraće udaljenosti i imate znatno manje municije od protivnika – citira list izvod iz izveštaja.

Prema njihovim rečima, ukrajinska strana je skoro u potpunosti ostala bez projektila za MLRS „Smerč“ i „Uragan“.

– Ovo stvara situaciju apsolutne nejednakosti na bojnom polju, a da ne pominjemo potpunu dominaciju ruskih aviona u vazduhu – navodi se u izveštaju.

Osim toga, „teške borbe“ imaju ozbiljan efekat koji loše utiče na moral ukrajinskih trupa, u vezi sa čim raste broj slučajeva dezerterstva među ukrajinskim vojnim osobljem.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button