Britanija želi da naoruža Moldaviju i zaštiti je od ruske invazije

Britanija želi da pošalje moderno oružje Moldaviji kako bi je zaštitila od pretnje ruske invazije, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Izvor: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Tras je rekla za Telegraph da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučan u stvaranju „velike Rusije“ iako njegova invazija na Ukrajinu nije dala brze rezultate.

Rusija je invaziju pokrenula 24. fabruara i nazvala je „specijalnom vojnom operacijom“ kojoj je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njeni saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za rat.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom na jugozapadu, nije članica NATO.

Razgovara se o jačanju sposobnosti Moldavije da odvrati svaki mogući budući napad, rekla je šefica britanske diplomatije.

„Želim videti Moldaviju opremljenu prema standardima NATO. Ovo je rasprava koju vodimo s našim saveznicima“, rekla je Tras za Telegraph.

„Putin je bio potpuno jasan u pogledu svojih ambicija da stvori veliku Rusiju. I samo zato što njegovi pokušaji da zauzme Kijev nisu bili uspešni, ne znači da je odustao od tih ambicija“, rekla je.

Ako se prihvati njen plan, članice NATO će Moldaviji osigurati moderno oružje koje će zameniti njenu opremu iz sovjetskog doba te će uvežbavati vojnike za upotrebu tog oružja.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button