Bisljimi: Dogovor o energetici gotovo postignut – Kosovo

Šef pregovaračkog tima Kosova u dijalogu u Briselu Besnik Bisljimi rekao je za N1 da je dogovor o energetici gotovo postignut. Međutim, dogovor o registarskim tablicama nije postignut, za šta krivi pregovarače Srbije.

Prema njegovim rečima, dijalog „ne prati tempo koji kosovska strana ima za cilj ili se nada tome“.

„Ovo usporavanje je uglavnom posledica strategije koju je očigledno izabrala pregovaračka strana iz Beograda, koja stvara nepotrebne prepreke u procesima kroz koje prolazimo. To se odnosi i na energetski sporazum i registarske tablice“, tvrdi Bisljimi.

Kada je reč o temi energetike, kaže da od devet tačaka preostaje samo jedan korak koji bi trebalo da učini srpska strana i da očekuje da to bude učinjeno tokom naredne nedelje.

„Smatram da nema razloga da bilo koja strana kaže da ne može odmah da počne sa sprovođenjem sporazuma“, kaže on.

Bisljimi dodaje da regulator energije na Kosovu ima 100 dana za sprovođenje sporazuma.

„Opstrukcija Srbije kad je reč o registarskim tablicama“

Odgovarajući na pitanje zašto nema dogovora kada je reč o pitanju registarskih tablica, Bisljimi ističe da je srpska strana „odbila da izabere jednu od opcija na stolu“.

„Imali smo tri opcije i svaka strana je trebalo da izabere jednu od njih. U slučaju da ne izaberemo iste opcije, onda bi pregovarači odnosno šefovi država trebalo zajednički da ujedine te dve opcije u jednu, ali je srpska strana odbila da se do kraja pozicionira i izabrala opstrukciju kao rešenje“, kaže Bisljimi.

On dodaje da je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao da će u Brisel doći sa predlogom koji će predstavljati trajno rešenje i koji je u skladu sa najboljim standardima Evropske unije.

„Ali on nije izneo nikakvo rešenje. Došlo je do nesavesne obmane koju je učinio i (Miroslavu) Lajčaku jer je on bio garant uspeha sastanka“, tvrdi Bisljimi.

Ističe da je Kosovo u procesu izrade alternativnog plana koji će imati sve elemente reciprociteta.

„ZSO – veštački izazvan problem“

Jedna od spornih tačaka jeste Zajednica srpskih opština, a Bisljimi naglašava da je izdvajanje i predstavljanje tog problema –  veštačko.

„Buka koju diže Beograd i prepreke u implementaciji su potpuno veštačke iz razloga što Srbija nije primenila dva puta više sporazuma u poređenju sa Kosovom. Oni nemaju kredibilitet da traže nešto od kosovske strane. Čak se Beograd sa bivšom kosovskom vladom dogovorio da se to pitanje tretira kao deo opšteg paketa“, tvrdi Bisljimi.

On dodaje da su zainteresovani da razmotre dodatne modalitete za zaštitu manjina u celinu, uzimajući za primer Srbiju.

„Ako Srbija traži dodatna prava za srpsku manjinu na Kosovu, oni moraju da se pokažu kao dobar model za unapređenje prava manjina i da nam pokažu kakav prostor nude manjinama u Srbiji i možemo ih usvojiti i na Kosovu“, rekao je Bisljimi.

Na pitanje da li je Kosovo u obavezi da sprovodi važeći sporazum, Bisljimi kaže da je jedan deo potpisanih sporazuma imao privremeni karakter.

„Stav kolega koji su bili uključeni u proces je da je ZSO u to vreme shvaćen kao vrsta privremenog mehanizma koji će olakšati integraciju srpske strane. Sporazum je potpisan 2013. i period od devet godina je pokazao da nije bilo prepreka za integraciju srpske manjine“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje da li će kosovska strana izneti alternativni predlog, Bisljimi kaže da su zainteresovani da razgovaraju „o najboljim mehanizmima koji obezbeđuju unapređenje i zaštitu interesa manjina, ali tek nakon što se uverimo da niko u regionu ne osporava teritorijalni integritet i suverenitet“.

Bisljimi tvrdi i da su međunarodnoj zajednici i lokalnim Srbima predstavili mehanizme i fondove koji omogućavaju integraciju opština.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button