Bes iz Rusije: Pretnja Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Crnoj Gori

Vest da su Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora zabranili prelet aviona ruskog šefa diplomatije ustalasala je Moskvu.

Dok su u EU i NATO pozdravili odluku te tri članice da zabrani prelet Segeju Lavrovu prema Beogradu, u Moskvi su reakcije drugačije.

Direktor državne sevmirske agencije Roskosmos Dimitri Rogozin je preko Tvitera iskazao gnev prema ove četiri države i posalo im poruku sa jednom rečju „Sarmat“.

Naime, on je na Tviteru napisao poruku sledeće sadržine, koju su neki shvatili kao pretnju, drugi, kao srdžbu, a treći kao neukusnu šalu i provokaciju, što zavisi od ugla ko, kako gleda.

„Ono što je dobro je „Sarmat“? Neće da traži (misli verovatno na Sergeja Lavrova) saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju, Kao i ostali, Šveđani.

Inače, Rogozin često u istupima na Tviteru spominje balističke rakete , pa je pre nekoliko godina Zapadu čestitao Novu godinu sa deda mrazevima pored balističke rakete Topolj M.

Takođe kao direktor vojnoprivrednog sektora i šef delegacije Rusije pri NATO često je u svojim stavovima odapinjao „otrvone strele“ i komentarisao dešavanja na relaciji Rusija-Zapad, ismevajući ili kritikujući Zapad.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button