Američka poruka Pjongjangu – nosač aviona stigao u Južnu Koreju

Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju prvi put u četiri godine, gde će se pridružiti ostalim brodovima u demonstraciji sile i slanju poruke Severnoj Koreji, izjavili su američki zvaničnici.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Nosač aviona „Ronald Regan“ i brodovi iz njegove udarne grupe usidrili su se u mornaričkoj bazi u južnoj luci Busan.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, njegov dolazak je najznajčajnije razmeštanje američkih snaga, prema novom strateškom planu SAD o operacijama odvraćanja Severne Koreje, koja je ranije saopštila da neće odustati od nuklearnog oružja.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Majkl Doneli rekao je novinarima na nosaču aviona da je ova poseta odavno planirana i da joj je cilj izgradnja odnosa sa saveznicom Južnom Korejom, te jačanje saradnje mornarica dve zemlje.

„Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvežbavamo taktiku i operacije“, odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol založio se za više zajedničkih vežbi i druge oblike demonstracije vojne moći kao upozorenje Severnoj Koreji, koja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button