Povratak otpisanog: Rusi će ponovo praviti Moskvič

Gradonačelnik Moskve najavio je oživljavanje popularnog ruskog automobilskog brenda.

Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock

Dramatična geopolitička dešavanja u poslednja dva meseca vraćaju na scenu zaboravljeni Moskvič. Kako je najavljeno, fabrika kompanije Renault u Moskvi biće prenesena u vlasništvo grada i u njoj biti obnovljena proizvodnja automobila Moskvič, a u planu su i električna vozila.

Ovu informaciju preneo je na svom blogu gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, a prenose Ria Novosti.

„Strani vlasnik (Renault) je odlučio da zatvori moskovsku fabriku. To je njegovo pravo, ali ne možemo dozvoliti da hiljade radnika ostanu bez posla. Zato sam odlučio da vlasnitšvo nad fabrikom prenesem na grad kako bi nastavila sa radom. U njoj ćemo proizvoditi automobile pod istorijskom markom Moskvič“, napisao je Sobjanin.

Foto: Art Konovalov/Shutterstock
Foto: Art Konovalov/Shutterstock

Najavio je da će gradske vlasti nastojati da zadrže većinu zapsolenih Renaultove fabrike i sa njom povezanih preduzeća. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi biće organizovana proizvodnja putničkih automobila sa klasičnim pogonom, a u budućnosti i električnih.

„Osim toga, zajedno sa kompanijom KAMAZ i Ministarstvom industrije i trgovine radimo na lokalizaciji proizvodnje najvećeg broja komponenti u Rusiji“, dodao je.

Ministarstvo industrije i trgovine takođe je saopštilo da su potpisana dokumenta o prenosu imovine grupacije Renault na Rusiju i Grad Moskvu.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button