U Leskovcu boravio svetski istraživač istorije i doktor lingvistike sa Sorbone – fasciniran grupom suglasnika u rečima

Profesor Džozef Hong iz Pariza, koji je doktorirao istoriju u Strazburu, a lingvistiku i veštine prevođenja na Sorboni, boravio je nedelju dana u Leskovcu, gde je obišao istorijske znamenitosti, posetio muzej i biblioteku, održao dva časa u Medicinskoj školi, a bio je kratko i gost redakcije Jugmedie.

Ovaj u svetu poznati istraživač antičkog doba, prevodilac, lingvista i autor mnogobrojnih knjiga svetski je putnik, saradnik mnogih izdavačkih kuća, a bio je i novinar u jednom pariskom nedeljniku gde je objavljivao isključivo tekstove sa istorijskim sadržajima.

“Prvi put sam u Leskovcu s ciljem da pronađem novu temu, a tema se sama nametnula već pri prvim susretom sa mojim domaćinima”, kaže Hong.

Naime, Džozef Hong je ranije dva puta bio u Srbiji i istraživao poreklo rimskih imepratora rođenih na području naše domovine. U svom sledećem delu baviće se upoređivanjem srpskog sa drugim jezicima.

“Srpski jezik je prototip svih slovenskih jezika. Posebno me fasciniraju klasteri suglasnika kao na primer u rečima: četvrtak, trn, vrba, crn… Ovaj dolazak u Leskovac mi je pomogao da sakupim materiajal za svoj novi rad u domenu

lingvistike, koji će se baviti proučavanjem grupe samoglasnika i suglasnika u srpskom jeziku i upoređivanjem sa drugim jezicima”, objašnjava.

Pored mnogih, izučavao je i grupu polinezijskih jezika gde su, za razliku od srpskog, dominantni samoglasnici u rečima, a njegova teorija o zbiru suglasnika u našem jeziku, odnosno, rečima, je da su slovenski narodi živeli i žive u hladnoj klimi gde su govoreći cvokotali, te da bi štedeli toplotu u telu, govorili su kroz zube, pa otuda suglasnik do suglasnika, a dužina vokala, posebno na jugu, skraćena.

Možda se sa njim domaći lingvisti ne bi složili jer je su suglasnici i u Turksoj na primer, pod čijom smo okupacijom bili skoro pet vekova, dominatni skupovi u rečima, ali ovo je stav poznatog svetskog lingviste.

Profesr Hong posebno je oduševio učenike Medicinske škole, ali i oni njega. „Pripremao sam se za ove časove. Ipak sam imao malu tremu. Međutim, deca su me oduševila najpre zato što odlično govore engleski jezik, što su bili veoma pažljiva i znatiželjna, iako sam se bojao da ih tema neće zanimati“, priča i dodaje da je na časovima takođe upoređivao srpski sa drugim jezicima, ali da je bilo reči i o istoriji.

Profesor Džozef Hong rođen je u Hong Kongu, ali više od 30 godina živi u Evropi, odnosno u Parizu.

Izvor: JuGmedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button