Neki britanski predškolci ne znaju svoje ime, jedu hranu za bebe…

Prema velikoj studiji sprovedenoj širom Velike Britanije, neka deca koja bi trebalo da krenu u školu ne znaju da izgovore svoje ime, jedu hranu za bebe i ne znaju osnovnu higijenu.

Shutterstock/ilustracija

Kako prenosi Daily Mail, rezultati istraživanja o britanskom obrazovnom sistemu, koje je sprovođeno godinu dana, biće predstavljeni u sredu.

Jedna učiteljica iz Notingemšajera je rekla da je malo vremena provela učeći decu slovima i brojevima, pošto je morala da se bavi osnovnim stvarima, pošto mnoga deca ne umeju sama da koriste toalet niti da izgovore svoje ime.

Dodala je da je dosta četvorogodišnjaka i petogodišnjaka pilo samo iz flašica za bebe, a kada su žedni, radije koriste izraz „bot-bot“, jer ne umeju da se rečima izraze da žele nešto da popiju.

Škola u kojoj ova učiteljica radi je čak morala da angažuje radnike, čiji je jedini zadatak da deci menjaju pelene. Naglasila je da je jedno dete dovedeno u školu u kolicima iz supermarketa, uz objašnjenje roditelja da je to „najjeftiniji vid transporta“.

Uoči objavljivanja izveštaja, učiteljica je za Tajms rekla da oko 50 odsto dece predškolskog uzrasta nije naučeno da koristi toalet.

„Glumimo im roditelje za mnogo stvari. Recimo, potrebno je da im držim predavanje o tome kako se koriste viljuška i nož, pošto ih većina nedeljnu večeru jede rukama. Ne učimo ih kako da pišu svoje ime, nego da škrabaju“, ukazala je.

Ovi zapanjujući rezultati će pokrenuti inicijativu koja će hrabriti roditelje da komuniciraju i igraju se sa svojom decom, kako bi njihova prva interakcija sa obrazovnim sistemom bila usmerena na nastavni plan i program, a ne osnovne životne radnje.

Druga učiteljica, iz Kumbrije, je izjavila da decu u školu dovode u dečjim kolicima do šeste ili sedme godine, a da se mnoga još uvek igraju sa lutkama.

Istraživanje je takođe pokazalo da skoro trećina petogodišnjaka u Engleskoj nije dostigla potreban nivo razvoja i da u tome zaostaju oko pet meseci za ostalim vršnjacima.

 

 

Izvor: N1 Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button