Multimedijalno predstavljena knjiga o Nebojši Glogovcu

Knjiga o Nebojši Glogovcu „Glogi“ sinoć je multimedijalno promovisana razgovorom sa njenim piscem Aleksandrom Đuričićem i gostima, te prikazivanjem filma „Ustav Republike Hrvatske“ i izložbom glumčevih fotografija autora Dalibora Danilovića.

Izvor: Tanjug (Sava Radovanović)

Pred brojnim posetiocima koji su ispunili prostor Ustanove kulture „Parobrod“ Đuričić je rekao da nije poznavao, niti u toku svoje novinarske karijere intervjuisao Glogovca (1969-2018), već je tek na poziv izdavača M Vukotić medija krenuo u istraživanje života, lika i dela.

„Znamo da je Glogi veličanstven glumac, a sad sam se uverio da se radi o velikom umetniku, ne samo dramskom, već i o pesniku“, rekao je Đuričić, koji je u svojoj knjizi prvi put objavio nekoliko Glogovčevih pesama, koje su prisutnima izgovorili glumci Anica Dobra i Stefan Bundalo..

Đuričić je rekao da je radeći na knjizi shvatio da među glumcima „postoji Glogovčeva generacija, koja nema veze sa godinama, ali ima veze sa nekom vrstom poštenja, iskrenosti, nepotkupljivosti, prijateljstva i posebnog smisla za humor“.

„Kažu da je živeo samo 49 godina, međutim kad pogledamo šta je ostavio iza sebe, uloge, prijatelje, decu i sve strasti, siguran sam da je živeo mnogo duže“, ocenio je Đuričić.

Pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović je pohvalila knjigu i ideju autora da je napiše, jer je, kako je rekla, Glogovac nedovoljno pročitana knjiga, slojevita i zagonetna.

„Ne kažem da ga je ova knjiga odgnonetnula, ali je pokazala put kako se odgonetava takva zagonetna ličnost. Glogi je bio glumac koji je razumeo svaku reč, koji je odigrao na stotine uloga i u svaku je ulazio i izlazio kao da je za njega napisana“, kazala je Ognjenović.

U razgovor se iz publike uključio pozorišni reditelj Dejan Mijač koji je rekao da je Glogovac „umeo i imao nešto što je Božji dar“ i da je glumca uvek doživljavao kao „blagosloveno biće“.

Izdavač Manojlo Vukotić je kazao da je Glogovac bio „divan čovek i glumac i čestiti Hercegovac“, a da je o njemu napisana „jedna od retko toplih, iskrenih knjiga u kojoj nema nekih velikih naravoučenija, već se pouke mogu izvući iz onoga što pričaju njegovi prijatelji“.

Đuričić je za svoju knjigu okupio 40 sagovornika, među kojima su bili glumci Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, kao i pozorišni poslenici Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, ali i žene sa kojima se voleo, kumove, prijatelje.

Kroz svedočenja bliskih ljudi Đuričić otkriva nepoznate detalje iz života Glogovca, kao što su posao u prodavnici muzičkih uređaja, stopiranje od Pančeva do Beograda, zašto mu se tresla noga na prijemnom ispitu za glumu i kako su velike uloge i najveći reditelji tražili baš njega.

Glogovac je između ostalih ostvario zapažene uloge u filmovima „Ubistvo sa predumišljajem“ (1994), „Bure baruta“ (1998), „Nebeska udica“ (2000), „Munje!“ (2001), „Kad porastem biću kengur“ (2004), „Klopka“ (2007), „Krugovi“ (2013) i „Ravna gora“ (2014).

Dobio je mnogo nagrada, a između ostalih Sterijinu nagradu, Cara Konstantina i Pulsku arenu za najbolju mušku ulogu za „Ustav Republike Hrvatske“ (2016).

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button