Popović: U prvoj fazi četiri miliona vakcina iz „Torlaka“

Supstanca za proizvodnju „sputnjik V“ popodne stiže na „Torlak“ i od petka počinje proizvodnja vakcine na tom institutu, rekao je za RTS ministar Nenad Popović. U prvoj fazi biće proizvedeno četiri miliona vakcina, kaže ministar.

Foto Tanjug / Arhiv / S.Radovanović

Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“, mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana. Od januara meseca je bilo više obostranih poseta iz Instituta „Torlak“ i Instituta „Gamaleja“ kako bi se videlo da li vakcina može da se proizvodi u Srbiji. Nakon više provera „Torlak“ je dobio zeleno svetlo za proizvodnju vakcine.

Ministar Nenad Popović rekao je da je supstanca za vakcinu stigla na Aerodrom „Šeremetjovo“ i danas popodne će se transportovati u Beograd u specijalnim kontejnerima na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

„Kada stigne u Beograd ide u „Torlak“, gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi sutra u popodnevnim satima“, naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, za prvi period od četiri do šest meseci će se proizvesti četiri miliona vakcina „sputnjik V“. Naglasio je da je proizvodnja druge doze vakcine jako komplikovana.

„Vakcina „sputnjik V“ je postigla izvanredan rezultat pokazuju istraživanja. Efikasnost je došla do 97,6 procenata“, kaže Popović.

Navodi da će se vakcina koristiti prvenstveno za naše građane, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali naravno da će Srbija pomagati i regionu.

Ministar Popović će u Sankt Peterburgu, gde se održava Međunarodni ekonomski forum imati više sastanaka.

„Svi očekuju da krenemo u proboj na rusko tržište jer možemo da izvozimo bez carina“, naveo je Popović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button