Zastrašujuća vremenska prognoza za jesen na Balkanu

AccuWeather je objavio veliku prognozu za jesen.

Foto:EPA-EFE/Tamas Vasvari

Njihov tim meteorologa kaže da prelaz s leta na jesen možda neće biti primetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suvim uslovima kroz bar deo sezone.

Zapadna Evropa je ovog leta pretrpela jedan od najintenzivnijih toplotnih talasa dosad, a Tajler Rojs, viši meteorolog koji godinama prognozira vreme za Evropu, očekuje da će topliji uslovi od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dela jeseni.

„Uopšteno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama“, rekao je Rojs, najavljujući da će temperature u proseku biti 1 do 2 stepena veće od uobičajenih i upozorio na suše. „Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Nemačku u decenijama“.

Dugotrajna suša nastaviće da stvara probleme za snabdevanje hranom i vodom, kao i prevoz robe dširom Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja reka. Poljoprivreda će takođe pretrpeti udarac. Sezona šumskih požara verovatno će se nastaviti, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

Područja koja su pošteđena povećanog rizika od požara biće malo na celom kontinentu, posebno početkom jeseni.

A u našim krajevima?

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone događati upravo nad jugoistočnim delovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Rojs očekuje da će u ranom delu jeseni biti nekoliko toplotnih talasa pre nego što dođu promene u vremenskom obrascu, prenosi Večernji.

„Ova bi područja mogla da zabeleže porast padavina do druge polovine sezone“, rekao je Rojs. „Ako se nastavi vanprosečno toplo vreme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane“.

Naime, izraz „medicane“ kombinacija je reči „Mediteran“ i „hurricane“ i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vetrove i jaku kišu što je slično drugim tropskim olujama.

„Ovaj scenario, bude li se odvijao, mogao bi da bude jedina nada ovog dela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suše. Ako se ovaj scenario ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajaće do dugo u jesen“, rekao je Rojs.

 

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button